A Sony WEGA Engine™

Mi a WEGA Engine és hogy működik

A Sony ezzel az integrált digitális jelfeldolgozó technológiával olyan intelligens képoptimalizáló rendszert hozott létre, mely igyekszik a síkképernyős TV készülékekben alkalmazott képmegjelenítő technológiákból a lehető legjobb képminőséget kihozni.
Mi a WEGA Engine és hogy működik

A hagyományos síkképernyős képmegjelenítő technológiák nem tesznek mást, mint a bemeneti képjelet „hozzáigazítják” a képernyő képpontjaihoz. Ennek során először az analóg képjelet digitális jellé alakítják, majd a már digitálisan kezelhető képeket egymás után „átskálázzák” a képmegjelenítő pixeleinek megfelelően. Végül a kijelző eljárás meghajtja a panel egyes képpontjait.

A Sony WEGA Engine technológiája ezzel szemben négy lépésből áll. Az első lépés itt is az analóg bemeneti jel digitális konverziója (mintavételezéssel és kvantálással) valamint a már digitalizált képjel bemeneti feldolgozása. A második lépés során az eredeti forrásjelből nagyfelbontású képet hoznak létre. A harmadik lépésben tovább finomítják és kiegyensúlyozottá teszik a kép összes paraméterét. A negyedik utolsó lépés kifejezetten a PDP/LCD képmegjelenítőkhöz igazodó eljárás, mely azok rendkívüli minőségű képet eredményező panelmeghajtását végzi.

Az eddigi áramköri megoldásokban számos analóg/digitális oda-visszaalakítást kellett alkalmazniuk a mérnököknek. A WEGA Engine esetében ezzel szemben a bemenettől kezdve teljes egészében digitális a jelfeldolgozás, a jel csak a végső képmegjelenítő meghajtó előtt válik ismét analóggá.

Sony WEGA Engine
A WEGA Engine integrált digitális jelfeldolgozó lánc bemeneti interfésze képes fogadni a ma még leginkább elterjedt analóg videojeleket csakúgy, mint a digitális műsorsugárzás révén a nem is távoli jövőben nálunk is megjelenő standard (SD) és nagyfelbontású (HD) digitális jeleket. A CCP (Composite Component Processor) bemeneti jelfeldolgozó processzor legfontosabb szerepe, hogy az analóg jel kiváló minőségű digitális jellé alakítása után egy 3D digitális fésűszűrő szétválassza az összetett (kompozit) videojel világosság- (Y) és színösszetevőit (C). Az újdonságnak számító 3D digitális fésűszűrő egyszerre három egymást követő vízszintes sort feldolgozva és közben a következő fél-képet analizálva vízszintes és függőleges síkban egyaránt kiértékeli a képet, sőt az azon végbemenő mozgásokat is figyelembe véve végzi feladatát. A már szétválasztott videojel színösszetevőin (C) digitális színdekódolást végez a CCP, ami szintén új megoldás, mert ezt a szokványos jelfeldolgozók analóg módon végzik.

Sony WEGA Engine CCP
A WEGA Engine bemeneti CCP jelfeldolgozó 3D digitális fésűszűrője jelentős szerepet játszik a kép tisztasága szempontjából. Ez a technológia kiemelkedő képstabilitást, képpontosságot és színszétválasztási minőséget garantál az egyszerűbb 2D digitális fésűszűrővel szemben, ami nagyobb képzajt és színtorzítást eredményez.

Az integrált jelfeldolgozás következő fokozatában a Sony által már régóta alkalmazott digitális leképző eljárás legújabb változata a DRC-MFV1 (Digital Reality Creation-Multi Function V1) a szabványos felbontású jelből négyszeres, a nagyfelbontású videóhoz közeli adatsűrűségű képet hoz létre a függőleges sorok és a vízszintes pixelek megkétszerezésével. A felbontás-növeléssel a WEGA Engine megteremti a kép mélységérzetét és még tisztább, élesebb képrészletek megjelenítését teszi lehetővé.

A láncban ez utána következik a képminőséget javító, átalakító, jelfeldolgozó áramkör a MID-XU (Multi Image Driver XU). Ez különböző frekvenciákon a képformátumok integrált képfeldolgozását végzi. A WEGA Engine számára újonnan kifejlesztett technológia és zajcsökkentő áramkör jelentős mértékben járul hozzá a képminőséghez, az összes képparaméter – köztük a természetes kontraszt – finombeállításával és kiegyensúlyozottá tételével. Az ily módon feldolgozott képjelek ezután közvetlenül, veszteség nélkül kerülnek továbbításra a képmegjelenítő panel felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .