A Sony WEGA Engine™

Miért és hogyan jött létre a WEGA Engine

A Sony ezzel az integrált digitális jelfeldolgozó technológiával olyan intelligens képoptimalizáló rendszert hozott létre, mely igyekszik a síkképernyős TV készülékekben alkalmazott képmegjelenítő technológiákból a lehető legjobb képminőséget kihozni.

Miért és hogyan jött létre a WEGA Engine

Napjaink síkképernyős képmegjelenítő készülékeinek feltörekvő technológiái a plazma (PDP), a folyadékkristályos (LCD) és a különböző vetítési eljárásokon alapuló képalkotók (DLP, LCD, LCOS front projektorok ill. hátulról vetítős TV-k) végső soron nagyszámú képpont (pixel) ki-bekapcsolásával, vagyis digitálisan állítják elő a néző számára érzékelhetővé váló mozgóképet. A fentieket – az angol „fixed pixel” elnevezés után – rögzített képpontú képmegjelenítőknek is nevezik.

A „digitális képalkotás” rengeteg lehetőséget biztosít a kép minél tökéletesebb megjelenítésére, de persze zavaró képi mellékhatások megjelenésének veszélyét is magában rejti. Azok a gyártók, melyek igazán komolyan veszik dolgukat, igyekeznek képminőség tekintetében a lehető legtöbbet kihozni a fenti képmegjelenítési technológiákból és ezért innovatív jelfeldolgozó eljárások sorát fejlesztették ki. Ezek közé tartozik az ismertebbek közül a JVC D.I.S.T. és a Philips Pixel Plus technológiák is.

A Sony már korábban is sokat tett a képminőség javítását célzó jelfeldolgozó eljárások fejlesztése terén – emlékezzünk csak az úttörő 100 Hz-es képfrissítési vagy a folyamatosan megújuló képfelbontást javító DRC technológiákra. Az elért eredmények jórészt a Wega Trinitron képcsöves TV-kben kerültek alkalmazásra és ez jól tükröződött a vásárlók és a szakma elismerésében.

Sony WEGA Engine kártya Még 2002 tavaszán a Sony felismerte, hogy a képminőség-javítás terén a képcsöves TV-kben addigi elért eredményeit át kell ültetnie a Plasma Wega, az LCD Wega és a Grand Wega (hátulról vetítős LCD) rögzített képpontú képmegjelenítő készülékeibe is. Ezért aztán összevonták az addig külön-külön munkálkodó LSI (Large Scale Integrated Circuits) magas fokon integrált áramkörök fejlesztését végző részlegeket, és azok közös munkájának eredményeként megszületett a WEGA Engine.

A WEGA Engine integrált digitális képoptimalizáló rendszer tehát alkalmazható a plazma (PDP) és a folyadékkristályos (LCD) képmegjelenítőkkel szerelt készülékekben éppúgy, mint a képcsöves (CRT) és a hátulról vetítős TV-kben, ráadásul kompatíbilis a legkülönbözőbb videojel típusokkal, köztük a hagyományos földi sugárzású és a digitális nagyfelbontású jelekkel is. 2002 nyarán Japánban már megjelentek az első ezzel a technológiával felvértezett modellek és mára már nálunk is kaphatóak az első ilyen készülékek (Lásd az ezzel kapcsolatban megjelent ™ plazmatelevízióit”>HÍR202 és ™ síkképernyős televíziói”>HÍR209).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .