Atlantic Technology 8200e: hangsugárzó rendszer THX Ultra 2 minősítéssel

1. Oldal

A házi-mozi hangsugárzókra specializálódott amerikai gyártó, az Atlantic Technology kívül-belül megújította 8200-as THX Ultra 2 minősítésű hangsugárzó rendszerét.
Az Atlantic Technology 8200-as megújult külső megoldásai a tervezési és installációs lehetőségeket szélesítik, míg a belső változtatások a hangminőség további javítását szolgálják. Az akár 140 köbméteres helyiséghez és 5,5 méter front hallhatási távolsághoz is elegendő hangnyomást előállító hangsugárzó készlet a frontsugárzók oszlopszerű kialakítása ellenére továbbra is úgynevezett „szub-szat” rendszernek minősül. Vagyis a hangsugárzók tekintélyes mérete, illetve THX Ultra 2 minősítése ellenére a mélyhangokat mélysugárzókkal kell előállítani.

A 8200e LR3350 frontsugárzók a hozzájuk járó állványok méretcsökkenése miatt alacsonyabbak lettek a korábbi változathoz képest, a nagyfrekvenciás sugárzó fülmagasságba került, az állványból száműzték a mélysugárzókat. A csupán esztétikai szerepet betöltő állvány akár feltölthető homokkal, a frontsugárzóktól független mélysugárzók pedig optimálisabban helyezhetőek el az adott szobában. A kabinet alakja és mérete is változott, a régi ferde hátsó falat függőlegesre cserélték, s a doboz köbtartalma nőtt, így a mély- és középfrekvenciás hangok átvitele is jobbá vált. A frontsugárzók megőrizték háromutas felépítésüket, illetve hangszórókészletüket. A zárt dobozban két 20cm átmérőjű, grafittal erősített homopolimer membrános mély-közép hangszóró mellett szintén két darab 13cm-es közép és egy 25 mm-es lágy dóm dolgozik. A frekvencia-átvitel 60Hz-20kHz között, ±2dB ingadozást enged meg, amiben az áttervezett, 24 dB/oktáv meredekségű Linkwitz-Riley keresztváló szűrők fontos szerepet játszanak. A szoba akusztikai tulajdonságainak, illetve az elhelyezésnek megfelelő beállításokat a már jól bevált hátoldali kapcsolókkal lehet optimalizálni. Ilyen például a nagyfrekvenciás hangok szintje, melyet a vászonhoz előtti-mögötti elhelyezésnek megfelelően lehet kompenzálni. A színválaszték lakk feketére szűkült.

8200e-sys_600px.jpg
A változtatások a 8200e C3351 centersugárzót is érintik, így a méretváltozáson kívül minden újdonság megtalálható ebben is. A 8200e SR3352 dipól surround háttérsugárzók viszont maradtak a régiek. A gyártó kettő darab Atlantic Technology 642e3336 típusú független mélysugárzó rendszerbeállításával garantálja a THX Ultra 2 követelményeknek maradéktalanul megfelelő kiépítést.

A változtatásokon átesett hangsugárzó készlet továbbra is az igényes, és a THX szabványnak megfelelő házi-mozi hangot keresők kedvence lehet, s rövidesen meghallgatható lesz a magyarországi forgalmazó, a Home Movie Bt. bemutatótermében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .