Audyssey LFC: hogy ne zavarja a mély-hang a szomszédot

1. Oldal

Az Audyssey Laboratories új AV vevőerősítőkhöz és házi-mozi rendszerekhez kifejlesztett technológiája a basszusok által nyújtott élményt minimálisan befolyásolva meggátolja, hogy a mély-hangok a falakon átjutva megzavarják a szomszédokat.


Audyssey_logo.jpgKönnyű elképzelni mennyire bosszantó lehet egy lakótelepi házban – vagy másutt, ahol a falak nem elég vastagok – a szomszédban pihenni vágyók számára, ha későeste az általunk élvezett zene vagy film hanghatásainak dübörgéseit kénytelenek hallgatni. Ennek oka, hogy a falak a magasabb frekvenciájú hangoknak viszonylag jól ellenállnak, de a tipikusan 200 Hz alattiak bizony könnyebben áthatolhatnak rajtuk. Mivel akusztikailag tökéletes elválasztást (hanggátlást) biztosító falat építeni nagyon nehéz és költséges – főleg utólagosan -, ezért minden más megoldás érdekes lehet.

Az Audyssey Laboratories „Low Frequency Containment (LFC)” elnevezésű, azaz úgymond „az alacsony frekvenciákat elszigetelő” technológiája azt igyekszik elkerülni, hogy a mély-hangok átjussanak a falakon, de azért ne csökkenjen jelentősen a hangélmény.

A két egymásnak ellentmondó cél elérése érdekében a cég megvizsgálta, hogy a basszusok hullámhosszai miféle kölcsönhatásba kerülnek a falazatok anyagaival és szerkezeteivel. A kutatók először meghatározták a falakon legkönnyebben átjutó frekvenciák tartományát. Miután azonosították ezt a tartományt kifejlesztettek egy eljárást, ami nemcsak csökkenti ezen frekvenciák szintjét, de egy pszichoakusztikai feldolgozást alkalmazva helyreállítja a mély-hangok érzetét a hallgatók számára. Az Audyssey LFC tehát nem egy egyszerű szűrő, hanem a műsor hangerőváltozásainak függvényében dinamikusan korlátozza a basszusok teljesítményét, ugyanakkor mesterségesen harmonikus hangokat szintetizál az elveszett kisfrekvenciás alaphangok alapján, azok pótolására, hogy a hallgatók benyomása mégis jobb legyen.

Az Audyssey LFC először ez év szeptemberében jelenik meg a Denon, Marantz és Onkyo AV vevőerősítőkben.

Kapcsolódó link:

A házi-mozi mély-hangjairól

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .