Az OLED-nél hatékonyabb az OLET

1. Oldal

Olasz kutatók szerint az OLED hatásfok és fényerő korlátait kiküszöbölheti a hasonló felépítésű, egy vékonyréteg kapcsolótranzisztort és egy elektrolumineszcens eszközt kombináló szerves fénykibocsátó tranzisztor, az OLET.
Az elektromos áram betáplálására fényt kibocsátó szerves anyagokon alapuló OLED működése ismert, és az ilyen kijelzőket és kisebb képernyőket elsősorban mobiltelefonokban, hordozható zenelejátszókban, digitális kamerákban már tömegesen alkalmazzák. Az első OLED TV-k is megjelentek már a piacon, és a nagyobb képernyőméretek gazdaságos előállításával szép jövő elé néz a kiváló képminőséget, jó hatásfokot és olcsó gyártást ígérő technológia.

Az OLED hatásfokát és fényességét azonban korlátozzák a gerjesztés kioltási és a foton-vesztési folyamatok. Ezek kiküszöbölésére alternatív megoldás a szerves fénykibocsátó tranzisztor az OLET, amely síkbeli fényforrásként egy vékonyréteg tranzisztor kapcsolómechanizmusát és egy elektrolumineszcens eszközt kombinál.

A térvezérlésű tranzisztorokat, mint fotonikus technológiai platformokat vizsgáló bolognai Institute of Nanostructured Materials (ISMN) kutatói a felfedezéseikről szóló beszámolóban demonstrálták az OLET előnyeit az OLED-el szemben. Kimutatták, hogy ugyanaz a szerves fénykibocsátó réteg sokkal hatékonyabb emissziós eszközt eredményez, ha egy OLET struktúrába építik, mint OLED-be.

A háromrétegű OLET és kémiai szerkezete
A háromrétegű OLET és kémiai szerkezete


Az OLET háromrétegű (p-csatorna/foton-emitter/n-csatorna) félvezető szerkezete egy új megközelítést nyújt, ami drámaian javítja annak teljesítményét. A kutatók szerint ezek az eszközök az ekvivalens OLED-eknél több mint 100-szor, az ugyanazzal az emittáló réteggel optimalizált OLED-nél több mint kétszer, és minden más eddigi OLET-nél több mint tízszer hatékonyabbak.

Az első OLET TV készülékre viszont még nem tudni mennyit kell várni.

Kapcsolódó link:

Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .