Az V. HÁZIMOZI HI-FI SHOW-ról

1. Oldal

hazimozishow2004.jpg

A Hilton Budapest WestEnd szállodában rendezett háromnapos eseményen 35 kiállító mutatta be termékeit, szolgáltatásait.

A kiállítás helyszínéül szolgáló szálloda különtermeiben és szobáiban kialakított rögtönzött házi-mozik többnyire vetített képpel vagy nagyméretű plazmaképernyővel és leginkább akciófilmek bombasztikus jeleneteinek mozgalmas képsoraival és harsogó hanghatásaival („lövős, robbantós, autósüldözős, kerékcsikorgós…szerintem”) csalogatták a látogatókat. Néhány kiállító – szerintem helyesen – inkább a termékeivel kapcsolatos „marketing üzenetek” sulykolására koncentrált, és a márkával kapcsolatos vonzó képet erősítendő kihívóan szexi vagy egyszerűen csak vonzóan csinos hölgyeket vonultatott fel standjain.


A kiállítók többsége az aprócska szobákban néha túl sok berendezést próbált meg egyszerre működés közben bemutatni. Pedig a kép és hangáradat ilyen „össztüze” inkább zavarja, fárasztja és elriasztja, semmint vonzaná, netán vásárlásra ingerelné az érdeklődőket. Talán „a kevesebb több lenne”, s erre a legriasztóbb példa, mikor egy projektorokat bemutató szobában egyszerre több, más-más ernyőre vetített kép tette kiértékelhetetlenné a látottakat. Az amúgy sem tökéletesen elsötétített, világos falú helyiségben az egyik vetített kép által a másik vásznára átszóródó fény tökéletesen tönkreteszi mindkét képet. Általános tapasztalat, hogy sajnos a megszólaltatott surround hangterek a kiváló forráskészülékek, erősítők és hangsugárzók ellenére is kritikán aluliak voltak. A helyiségek akusztikai tulajdonságai persze adottak és azokon sokat javítani nem nagyon lehetett, de azért nem ártott volna legalább a mélysugárzókat – azok mélyhang-menedzsmentjét és a hangnyomásszintjét – megfelelően beállítani.

Mindezek ellenére érdemes volt ellátogatni a kiállításra, mert volt néhány figyelemreméltó készülék, melyek közül akadt olyan is, amit egyelőre csak ezen a rendezvényen lehetett idehaza megtekinteni.

A kiállítás legjobb vetített képét produkáló JVC DLA-HD2K
A kiállítás legjobb vetített képét produkáló JVC DLA-HD2K


Kezdjük mindjárt ez utóbbival. A DNN Professional Graphics Kft.-nél volt látható a JVC DLA-HD2K2032 vetítője, mely három, egyenként 1920×1080 pixeles DILA (LCOS) képmodulátorával, és külön Faroudja tervezte videoprocesszorával kivételesen homogén, közelről is teljesen pixelmentes képeket állított elő, rajta tökéletes kontúrélességű mozgó objektumokkal. A nem teljesen ideális körülmények ellenére a kielégítő fekete szint és a sötét képrészletek árnyalatainak gazdagsága alapján a vetítő kontrasztja is kiválónak tűnt, de biztosan sokat sokat javult az eddigi hasonló JVC vetítőkhöz képest.

Panasonic DMR-E500H működés közben
Panasonic DMR-E500H működés közben


A Panasonic termében már látható volt a 400 GB kapacitású (709 órás felvételre elegendő), Ethernet hálózati csatlakoztatható, 5.1 csatornás analóg hangkimenetű DMR-E500H2243 DVD/HDD rekorder.

A BaSys Multimédia Kft.-nél az ötödik generációs PDP-505HDE2136 Pioneer plazma TV képe nyűgözte le a látogatókat.

A hatalmas (1,5 méter) képátlójú SONY KF-60SK300K
A hatalmas (1,5 méter) képátlójú SONY KF-60SK300K


A Sony Hungária Kft. szépen elrendezett kiállításán leginkább a KF-60SK300K1280 LCD-s hátulról vetítős TV óriás tetszett a legjobban. Ekkora képméret a plazmákkal vetekedő képminőséggel, ráadásul ilyen viszonylag kedvező áron, csak az a kár hogy még nincs rajta HDTV jelet fogadó bemenet, pedig a készülék képes lenne ennek a felbontásnak az előállítására is.

Az EISA díjas JVC HV-36P38
Az EISA díjas JVC HV-36P38


A képcsöves TV-k szerelmesei megtekinthették a JVC HV-36P38SUE1893 idén EISA díjra érdemesített D.I.S.T. technológiás, HDTV kompatíbilis készülékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .