Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)

Blu-ray Disc és HD-DVD formátumegyesítéséről

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
Már három hete keringenek hírek arról, hogy a Sony és a Toshiba tárgyalásokat folytatnak a Blu-ray Disc és HD-DVD formátumok lehetséges egyesítéséről.

hd-dvd+blue-ray.jpgAz első, mindkét cég által megerősített hírt a japán Nihon Keizai Shimbun üzleti napilap közölte mely utalt rá, hogy esetleg még áprilisban meg is születhet a megállapodás. A bejelentés mindenesetre meglepő volt, mert ugyanakkor a két formátum mögött álló cégek és szervezeteik (a Blu-ray Disc Association és a HD DVD Promotion Group) továbbra is teljes mellszélességgel álltak ki formátumaik mellett. Később már arról is beszámoltak, hogy a megegyezést segítendő a tárgyalásokhoz csatlakozott a Matsushita (Panasonic) és a Philips is.

A tárgyalások kiindulópontja világos – mindkét fél el kívánja kerülni az iparág és a fogyasztók számára is hátrányos esetleges formátumháborút. Érthetően abban is könnyű volt megegyezni, hogy egy esetleges hibrid formátumnak egyesítenie kell mindkét technológia legelőnyösebb tulajdonságait. Ahogy azonban várható volt, abban már eltérőek a vélemények a tárgyaló felek között, hogy mik is ezek a „legelőnyösebb tulajdonságok”. A Sony úgy gondolja, hogy a nagyobb tárolókapacitású Blu-ray Disc lemez struktúráját kéne kombinálni a HD-DVD szoftverével, míg a Toshiba pont fordítva, az egyszerűbben és olcsóbban gyártható HD-DVD lemezszerkezetet és hozzá tartozó hardvert társítaná a Sony többrétegű optikai adatrögzítő eljárásával.

Ha valóban meg akarnak egyezni valamelyiküknek engednie kell, mivel a két formátum lemezeinek fizikai felépítése a mindkettőnél alkalmazott rövidebb hullámhosszú kék lézer ellenére alapvetően eltérő – a Blu-ray Disc hordozójának felszínén lévő adathordozó réteget csak egy vékony védőréteg borítja, míg a HD-DVD lemez adattároló rétege két hordozó szendvicsében helyezkedik el – s ezért azok bármiféle „egybegyúrása” elképzelhetetlen. Ráadásul egy teljesen új struktúrájú lemez és a hozzátartozó hardverek kifejlesztése jelentősen hátráltatná a nagyfelbontású műsorok tárolására is alkalmas formátum piaci megjelenését, ami megint csak nem érdeke egyik gyártónak sem.

E hír megjelenése előtti napokban több egymást cáfoló jelentés látott napvilágot. Először (2005. május 9.) a Reuters azt közölte, hogy a Sony és a Toshiba közel áll a jövendő DVD közös szabvány tervének véglegesítéséhez. A Nihon Keizai Shimbun szerint a részletes terv még a május 16-ra ütemezett gyártói találkozó előtt nyilvánosságra hozható. Állítólag mindkét fél azt jelezte, hogy az egyesített formátum a Sony technológiáját használná az információk optikai lemezre rögzítéséhez, és a Toshiba adná a szoftvert, mely a hatékony adatátvitelt és másolásvédelmet kezelné. Egy nappal később (2005. május 10.) a tárgyalásokhoz közelálló forrásra hivatkozva a Reuters közlése szerint az egyesített formátum a Sony által támogatott lemezstruktúrára támaszkodik majd. A forrás ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem volt még világos, hogy a két fél mikor – ha egyáltalán – jut végleges egyezségre a közös formátumot illetően. Még aznap a riportot kommentálva a Toshiba hivatalosan cáfolta, hogy bármiféle döntés született volna az egyesítést illetően. A cég hitet téve az egyetlen következőgenerációs DVD formátum mellett, és a formátumegyesítő tárgyalásokon való aktív részvételét hangsúlyozva közölte, hogy azok a jelzések, melyek egy 0,1 mm-es lemezrendszerre (ilyen a Blu-ray Disc) alapuló egyesítési megállapodás küszöbön állásáról szólnak megalapozatlanok és tévesek. Ennek megfelelően a Toshiba nem szándékozik semmiféle javaslatot tenni az egyesítés kapcsán a HD DVD Promotion Group tagjainak (vagyis hivatalosan nem adta még fel a HD-DVD formátumot).

És hogy ez mennyire így van, azt bizonyítja a következő oldali hír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .