Panasonic sajtótájékoztató 2005 május

1. Oldal

A sajtótájékoztatón megismerkedhettünk a tavasztól már kapható új Panasonic videokamerákkal, digitális fényképezőgépekkel valamint a VIERA (plazma/LCD) TV-kkel és DIGA DVD felvevőkkel. Minket ez utóbbiak érdekeltek igazán.
A Panasonic Magyarország Kft. a március végével zárult pénzügyi évben a szórakoztatóelektronikai termékek értékesítése terén több mint 11,5 milliárd forintos forgalmat ért el. Ez az előző évhez képest 4%-os növekedés a termékek gyors „árerózióját” figyelembe véve, szép eredménynek mondható. Idehaza a plazma TV-k 57%-os és a DVD felvevők 64%-os piaci részesedésével a Panasonic vezet, és a márka képviselőjének idén tervei szerint mindkét termékből meg kívánják kétszerezni az eladott mennyiséget. Hogy ez a terv sikerül-e az majd elválik, de kétségtelenül erős termékskálával vágnak neki az éles versenynek.

A Panasonic VIERA síkpaneles TV-k 2005-re című hírünkben korábban már beszámoltunk az új modellekről és azok technikai újdonságairól, ezért most csak röviden összefoglaljuk a kínálatot:

Az új, 8,6 milliárd színárnyalat megjelenítésére alkalmas nyolcadik generációs (8G) plazmapanelekkel szerelt, „Real Black Drive” feketét reprodukáló rendszerrel, 2048 árnyalati lépcsős valósidejű Gamma szabályzással, 3D színképzéssel, alképpont-vezérléssel, mozgó képelemek zajcsökkentésével felvértezett készülékek 500-as és 50-es modellosztályokba soroltattak.

viera-plasma-lifestyles.jpg
A rendre 127 cm, 107 cm és 94 cm képátlójú TH-50PV500, TH-42PV500, TH-37PV500 TV-k mindegyike HD-ready, HDMI és PC bemenet is található rajtuk. Az SD/PC kártyanyílásukba dugott memórián tárolt JPEG képeket és MPEG4 videókat képesek megjeleníteni (utóbbi formátumban felvétel is készülhet rájuk). „Smart Sound” hangsugárzó rendszerük két mélysugárzót is tartalmaz.

A 107 illetve 94 centis képátlójú TH-42PA50 és TH-37PA50 SD (852 x 480 pixel) felbontású 4000:1 kontrasztarányú 8G-s paneleket tartalmazó modellek is tartalmaznak 2 hangsugárzót.

A 2005-ös VIERA LCD TV-k is új panelekre épülnek, melyekkel már a 800:1 kontrasztarány is elérhető. Ráadásul a továbbfejlesztett LCD AI (mesterséges intelligencia) vezérelte aktív, a környezeti fényviszonyokat követő kontraszt-, gamma- és háttérvilágítás-szabályzás, a 3D színképzés, az alképpont-vezérlés jóvoltából a készülékek képének dinamikatartománya közel háromszorosára nőtt az előző évi modellekhez képest, a sötét és világos képrészletek egyaránt tisztábbak, részletgazdagabbak lettek. A 14 msec válaszidejű LCD panel elég gyors ahhoz, hogy a mozgó képelemek elmosódása ne legyen feltűnő.

A 82 és 66 centis képátlójú TX-32LX500, TX-26LX500 nagyfelbontású (1366 x 768 pixel) paneljei mellé minden dukál, ami az 500-as modellosztályú plazma készülékekhez is jár (HD-ready, HDMI és PC bemenet, SD/PC kártyanyílás). A TX-32LX50 és kisebb társai – a legkisebb 50 centis modellt kivéve – mind nagyfelbontású panelt tartalmaznak, de az 500-asokra jellemző képességek nélkül.

A Panasonic DIGA DVD felvevő újdonságok hírben már közöltünk részleteket a két új modellről a DMR-ES102459-ről és a DMR-EH50-ről. Ezek igazi újdonsága az LP (4 óra műsor a 4,7 GB-os DVD-n) felvételi üzemmód duplájára növelt (500 sor) sorfelbontása, az univerzálisabb – az eddigi DVD-RAM és DVD-R mellett már DVD-RW (Video) és DVD+R is írható és olvasható, a DVD-RW (VR), DVD+RW pedig lejátszható – lemezfelhasználás, a gyors, a bekapcsolást követő egy másodpercen belüli felvételindítás.

dmr-es30vegs_9.jpg
Egyedül a DMR-ES30V DVD/VHS felvevő kombi készülékről nem tudtunk eddig sokat. Ez a modell egy alap DIGA DVD rekorder és egy Hi-Fi VHS magnó társulása, melyben a két tunerről külön-külön felvétel készíthető a DVD lemezre és a VHS kazettára. Egy gombnyomásra mindkét irányban másolhatunk műsort, és különösen a VHS-ről a DVD-re íráskor jó szolgálatot tesz a kép stabilitását, egyenletességét és színhelyességét helyreállító időalap korrektor (TBC) és 3D digitális zajcsökkentő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .