Megszakadtak Blu-ray Disc és HD-DVD formátumegyesítési tárgyalások

1. Oldal

A DVD News forrásai szerint a két formátum egyesítését célzó tárgyalások hétfőn (május 16-án) a korai órákban eredménytelenül szakadtak meg.
hd-dvd+blue-ray.jpg
Bár új tárgyalási fordulók szerepelnek még a naptárban, de a források szerint most mind a Blu-ray Disc, mind a HD-DVD tábor úgy látja a kompromisszum kidolgozásának hiányában nincs más választásuk, mint folytatni a saját formátumuk már korábban kijelölt útját.

A források szerint formálisan a HD-DVD-t kidolgozó Toshiba szakította meg a tárgyalásokat, válaszul arra, hogy a Blu-ray Disc tábor (Sony) nem volt hajlandó a kritikus technikai kérdések terén elmozdulásra.

A két tábor közti legkritikusabb kérdés az adathordozó réteg helye a lemezen, mert döntően ez határozza meg annak teljes szerkezetét és fontos szerepet játszik a gyártási eljárás kérdésébe is.

A Blu-ray Disc adathordozó rétege csak 0,1 mm-re van a lemez felszínétől, ezért a lézersugarat igen kis fényponttá lehet fókuszálni, ami nagyobb felületi adatsűrűséget tesz lehetővé. A HD-DVD adatrétege a felületétől mérve 0,6 mm mélyen van, hasonlóan a jelenlegi DVD lemezhez, s ezért az új lemez a már meglévő berendezésekkel gyártható.

A Toshiba tárgyalódelegációjának feje Yoshihide Fujii a japán Nihon Keizai lapnak azt nyilatkozta „Ezen a ponton a formátumokat 0,1 mm-en (elhelyezkedő adathordozó réteggel) nagyon nehezen lehetne egyesíteni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .