Blu-ray licenc beszerzési program jöhet létre

1. Oldal

Lehetséges, hogy a Blu-ray Disc termékeket gyártók rövidesen könnyebben szerezhetik meg a technológia licenceit, egy licencprogram jóvoltából, melyet a legfontosabb szabadalmakat birtokló Panasonic, Philips és Sony koordinálna.

Blu-ray_licenc.jpgA Panasonic, a Philips és a Sony képviselőinek tegnapi bejelentése szerint, cégeik más Blu-ray Disc szabadalmak birtokosaival azon dolgoznak, hogy licenc beszerzési programot hozzanak létre, mely azt eredményezheti, hogy egy licenc megszerzésével a Blu-ray Disc, a DVD és a CD lényegi szabadalmait használni lehessen. Az elképzelés szerint mindez az év közepére valósulhat meg.

Egy új, független licencadó cég kerülne felállításra, melynek központja az USA-ban lenne ázsiai, európai és latin amerikai kirendeltségekkel. Ettől az egy cégtől lehetne megszerezni a jogokat a Blu-ray lejátszók, felvevők és lemezek gyártásához. A három alapító cég ettől azt várja, hogy stimulálja majd a Blu-ray Disc termékek piacának növekedését.

Az új termékre vonatkozó licencdíjak egy Blu-ray lejátszónál 9,5 dollár (kb. 2.200 Ft), egy Blu-ray rekordernél 14 dollár (kb. 3.300 Ft) lenne. A Blu-ray Disc szoftverekre csak olvasható lemez esetén 11 cent (kb. 26 Ft), egyszer felvehető lemezeknél 12 cent (kb. 28 Ft), újraírható lemezek esetén pedig 15 cent (kb. 35 Ft) licencdíjat kéne fizetni.

A kombinált licencajánlattal elérhető gazdaságosság eredményeként a Blu-ray Disc termékek vonatkozásában a jogdíjak mértéke várhatóan legalább 40%-kal alacsonyabb lehetne, mint a jelenlegi, a Blu-ray Disc, DVD és CD formátumok külön-külön licenceire vonatkozó jogdíjak összege – állítják a cégek.

A cégek azt is bejelentették, hogy intézkedéseket tesznek az engedéllyel nem rendelkező termékek könnyebb azonosítására, és azok irányába is, akik esetleg nem kapták meg a megfelelő licenceket a Blu-ray Disc termékekhez.

Kapcsolódó linkek:

Blu-ray/videojáték lemezeket jelentet meg a Sony a PS3-hoz
2009. végre a Blu-ray éve lesz? (Vélemény)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .