Blu-ray/videojáték lemezeket jelentet meg a Sony a PS3-hoz

1. Oldal

A Sony erre az évre ígéri az első PlayStation 3 (PS3) játékot és filmet egyaránt tartalmazó hibrid Blu-ray Disc lemezeket az egyre szélesebb vásárlói kört vonzó játékkonzolhoz.

Mivel a PS3 többé már nem a piacon kapható legolcsóbb Blu-ray lejátszók egyike – asztali Blu-ray lejátszók már lassan 60.000 Ft-ért is kapható – a Sony nyilvánvalóan igyekszik hangsúlyozni 100.000 Ft-os konzoljának azt a lehetőségét, hogy játékokat és filmet is le lehet játszani.

Nem véletlenül emlegetik fel a Sony Computer Entertainment vezetői a Blu-ray lemezek 50GB-os kapacitását, ami kreatív előnyt jelent a PS3 számára más videojáték formátumokkal szemben. (Összehasonlításként az Xbox 360 lemezkapacitása 9GB-nak tekinthető, és ennél is kevesebbel rendelkezik a Nintendo Wii.

A Sony szerint egy PS3 videojáték tipikusan 30-40 GB-ot foglal el a Blu-ray Disc-en, gazdagabb grafikát és ügyességi összetettséget kínálva, mint az Xbox 360 és a Wii. De ez az erősség nem jelent elég előnyt a PS3 számára, mely csak kullog az Xbox 360 és a Wii mögött az eladásokat tekintve. A legújabb harmadik negyedéves PS3 eladások például visszaestek az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

A hibrid PS3 játék/film lemezzel kapcsolatos részletek még nem véglegesek, de a gondolat az, hogy egy PS3 videojáték lemez hozzáférést biztosítana egy teljes játékfilmhez is. Plusz a fogyasztó át tudná másolni a filmet PlayStation Portable (PSP) konzoljára, hasonlóan ahhoz, ahogy a Sony Pictures Home Entertainment lemezek digitális másolatai átvihetőek a PSP-re.

Egyelőre nem tudni, mely stúdiók mely PS3 fejlesztőkkel állnak tárgyalásban ilyen hibrid videojátékok előállítását illetően, de a nyilatkozatok szerint még ebben az évben megjelenik az első két-három lemez.

PS3_3.jpg
A PS3 menedzsmentje mindenesetre hisz benne, hogy a játékok és filmek közötti különbség áthidalásával új vásárlókat nyerhetnek meg a konzolnak, amire nagy szüksége is lenne a gyártónak.

Sok a videojáték iparban tevékenykedő elemző egyébként azt javasolja a Sony számára, hogy az eladások beindítása érdekében csökkentse a PS3 árát, és egyesek szerint annak ideális ára 299 dollár (kb. 69.000 Ft) lenne. A Sony illetékes vezetői ugyan nem zárják ki egy jövőbeli árkorrekció lehetőségét, de elmondásuk szerint a PS3 mostanra beállt a 399 dolláros (kb. 91.000 Ft) árra. Ráadásul azt tapasztalták, hogy a filmek megjelenése szorosabban kapcsolódik a PS3 eladásokhoz. Az új Batman mozi, A sötét lovag Blu-ray megjelenésével egyidejűleg például megugrott a konzol eladása.

A hibrid játék/film lemez fejlesztése mellett a Sony marketingje a PS3 pillanatnyilag még meglévő előnyeit is igyekszik kiemelni az asztali Blu-ray lejátszókkal szemben. Nevezetesen, hogy a konzol azon kevés Blu-ray lejátszó közé tartozik, mely vezeték nélkül csatlakozhat az internetre, és onnan letölthet és/vagy bitfolyam formájában hozzáférhet filmekhez és játékokhoz a PlayStation Store oldaláról.

A januári CES kiállításon a Samsung már bemutatta az első vezeték-nélküli internetes csatlakozású asztali Blu-ray lejátszót, de megjelenéséről még nem tudni. Néhány asztali lejátszóban viszont már megjelent a film „streaming” funkció olyan szolgáltatókon jóvoltából, mint a Netflix és az Amazon Video On Demand.

Kapcsolódó linkek:

2009. végre a Blu-ray éve lesz? (Vélemény)
Megjelent az első hibrid Blu-ray/DVD műsoros lemez
Blu-ray lemezre rögzíthető HD videoletöltés
PlayStation Home: virtuális világ PS3 felhasználóknak
Aggódás és bizakodás a Blu-ray jövője kapcsán
DisplaySearch: jövőre megduplázódik a Blu-ray lejátszó eladás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .