CeBIT 2005: Dolby hang PC-n

1. Oldal

Rövidesen külön cikkben foglalkozunk a házi-mozi PC-k kérdéskörével, de most ebben a hírben a Dolby Laboratories és az Intel Corporation Dolby PC Entertainment Experience elnevezésű kezdeményezését és annak első gyümölcseit ismertetjük.
A Dolby PC Entertainment Experience (Dolby PC-s szórakoztató élmény) elnevezésű licencprogram a Dolby Laboratories és az Intel Corporation együttműködéseként jött létre. A kezdeményezés az Intel alapú PC platformok fejlesztői számára nyújt tervezési és minőségbiztosítási támogatást, valamint különböző Dolby technológiákat, a minőségi térhatású audio előállításához. Az együttműködés révén a licenceket felhasználó PC illetve alaplapgyártók integrált, rendszer-szintű Dolby technológiai támogatással rendelkező termékeket kínálhatnak.

A Dolby PC Entertainment Experience másik kulcseleme a Dolby PC Logo program, melynek segítségével a felhasználók könnyen azonosíthatják és kiválaszthatják a kívánt Dolby technológiákat támogató számítógépet, illetve a PC-jüket maguk építők a számukra megfelelő alaplapot. A Designed for Dolby Master Studio és a Designed for Dolby Home Theater címkék jelzik majd mely PC-k, illetve alaplapok tartalmazzák a megfelelő, Dolby által jóváhagyott hardvert és szoftveralkalmazásokat.

A 2005-ös hannoveri CeBIT-en be is jelentették, hogy négy vezető alaplapgyártó, az Abit, az ASUSTek, a Gigabyte és az MSI már alá is írták a licenc megállapodást. Ennek értelmében a Dolby PC Entertainment Experience licencprogram alapján kifejlesztett és forgalmazott alaplapoknak, meg kell felelniük a Dolby szigorú tesztelési és audio specifikációinak. Lássuk milyen audio tulajdonságokat és térhangzás (surround) lehetőségeket kínálnak az egyes címkékkel jelzett PC-k illetve alaplapok.

Dolby Sound Room

dolby-sr.gif
Ez a címke a legalapvetőbb 5.1-csatornás hang lejátszásához alkalmazásként Dolby Digital, kódoló/dekódoló meghajtóként (Codec Driver) pedig Dolby Pro Logic II és Dolby Headphone illetve Dolby Virtual Speaker technológiákat jelez. Mindezekkel egy 5.1-es hangsugárzó készlettel, de akár két hangsugárzóval vagy fejhallgatón is térhangzás teremthető 5.1-csatornás vagy kétcsatornás hangforrásból egyaránt.


Dolby Home Theater

dolby-ht.gifEz a logo azt jelzi, hogy a PC vagy alaplap mindazt tudja, amit a Dolby Sound Room, és ezen felül alkalmazásként kétcsatornás Dolby Digital hang rögzítése is támogatott, mégpedig Dolby Digital Stereo Creator segítségével, kódoló/dekódoló meghajtóként Dolby Digital Live (lásd alább) is rendelkezésre áll. Mindez azt jelenti, hogy az erős és korszerű digitális jelfeldolgozó technológia elég rugalmasságot biztosít a médiának (zene, játék, film), a hallgatási környezetnek, a hallgatóságnak és a hangulatnak legjobban megfelelő hangélmény előállításához. A sztereó hangok életteli térhatású (surround) hangként játszhatóak le, akár 6.1-es hangsugárzó készleten.

Dolby Master Studio

dolby-ms.gifA legteljesebb képességekre utal a megjelölés, s e szerint a Dolby Home Theater tudásához képest itt már alkalmazásként az 5.1-csatornás Dolby Digital hang rögzítése is támogatott Dolby Digital 5.1 Creator-ral (lásd alább), kódoló/dekódoló meghajtóként pedig Dolby Digital EX surround hang is előállítható Dolby Pro Logic IIx segítségével. A teljes sokcsatornás hangú DVD előállításán felül egy ilyen rendszer már minden elemében rugalmasan kontrollálható és erős DSP-vel támogatott 7.1-csatornás térhangot képes produkálni.

dolbydigitallive.gif
A Dolby Digital Live technológia révén a PC-n futó játék hangja annak S/PDIF digitális audio kimenetén keresztül Dolby Digital dekódolóval rendelkező hangrendszerhez csatlakoztatható, és teljes térbeli hangzásként szólaltatható meg.


dolbyd5.1creator.gif
Dolby Digital 5.1 Creator technológia segítségével a filmekhez hasonló sokcsatornás hang állítható elő a házi videofelvételekhez is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .