CeBIT 2005: 208 cm képátlójú Samsung LCD képernyő

1. Oldal

A gyártó szerint a világ jelenleg legnagyobb TFT-LCD képernyője a Sony-val közös beruházásban a dél-koreai Tangjungban épült új, hetedik generációs gyártósoron készült.
A rövidesen a tömeggyártással is elinduló hetedik generációs gyártósoron 1,87 x 2,2 méteres üveg hordozófelületet használnak majd, így a Hannoverben kiállított 208 centis (82”-os) vékonyréteg-tranzisztoros folyadékkristály (TFT-LCD) panelt is egy ilyenből állították elő.

208 centis Samsung LCD.jpg
Az új panel műszaki tulajdonságait meghatározzák az alkalmazott S-PVA (Super Patterned-ITO Vertical Alignment) technológia, mely igen széles (180 fokos), torzításmentes látási szöget, a kisszóródású színszűrő és a rendkívül magas pixel/pixelköz arány (aperture ratio), pedig kiemelkedő kontrasztarányt (egyes beszámolók 1200:1, mások 10.000:1 „dinamikus” kontrasztot jeleznek) és fényerőt (500 más jelentések szerint 600 cd/m2) eredményeznek. A nagyfelbontású (1920×180 pixel) panel több mint 6,2 millió képelemének reakcióideje is rendkívül gyorsnak mondható (jobb mint 8ms), és a színtelítettség eléri az NTSC színskála szabvány 90%-át, vagyis minden adott rendkívül éles és élénk mozgóképek jó minőségű előállításához.

A hatalmas képátló ellenére a gyártó szerint a képernyő még a lapos síkképernyős TV-k között is vékonynak és könnyűnek mondható. S ha figyelembe vesszük, hogy az új gyártósoron egy hordozóból 8db 102 centis (40”) vagy 6db 117 centis (46”) LCD panelt fognak előállítani viszonylag kedvező költséggel, akkor az eddig ebben a képméretben uralkodó plazma képernyők gyártói elkezdhetnek komolyan aggódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .