CES díjas Yamaha digitális hangprojektor

A Yamaha YSP-1 egyszerűbbé teheti a házi-mozi felépítését, mert a sokcsatornás (surround) térhatású hangélményt egy hangsugárzóból igyekszik létrehozni.


Miután a Yamaha mint cég elnyerte a „Best of CES” díjat az „Audio és Video esszenciája” kategóriájában, újdonságuk az YSP-1 digitális hangprojektor besöpörte a CES kiállítás legjobbja elismerő címet. Hogy a Yamaha hangvetője mennyiben igazi újdonság és eredeti ötlet, azt a Pioneer-nál valószínűleg vitatják, mivel az ő PDSP-1-ük is nagyon hasonló működési elvet követhet (Lásd erről Berlini IFA beszámolónkat).

YSP-1_seethrough.jpg
Az YSP-1-ben 40db apró hangszóró és az azokat meghajtó digitális erősítő intelligens késleltetésével az egyes csatornák hangja külön-külön nyalábokká fókuszálható és irányítható. A lesugározott sík hullámfrontok úgy tűnnek a hallgató számára mintha a csatornák hangjai a panel más-más pontján jelennének meg.

YSP-1_w_flatscreen.jpg
A síkképernyős plazma vagy LCD TV alá, a hátfalhoz vagy az oldalfalak alkotta sarokhoz közel elhelyezett YSP-1 hangprojektorból kilépő különböző irányú hangnyalábok aztán az oldalfalakról visszaverődve hozzák létre a sokcsatornás körülölelő surround hangteret. A stílusosan keskeny, falra-szerelhető egységben van két közép-mély hangszóró is, de subwoofer kimenetén keresztül külső mélysugárzó is csatlakoztatható hozzá. A hangprojektor két analóg sztereójelet (TV, VCR) és három digitális 5.1 csatornás audiojelet (DVD koax, AUX optikai, TV optikai) is fogad, melyek utóbbiakból Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS 5.1 és DTS Neo:6 dekódolók állítják elő a surround csatornákat.

YSP-1_rear_panel.jpg

YSP-1-mode.jpgAz YSP-1 elhelyezésénél és a hallgatási pozíció megválasztásánál ügyelni kell a szimmetriára, vagyis arra, hogy a hangprojektor az oldalsó visszaverő falfelületektől azonos távolságban legyen. A különböző szobai elrendezésekhez és az eltérő szobaméretekhez is alkalmassá lehet és kell is tenni a hangprojektort, mert az eltérő körülményekhez más-más csatornakésleltetési és hangnyaláb-irányítási beállításokra van szükség. Mindez egyszerűen elvégezhető a képernyőn megjelenő menün megadva a szükséges paramétereket. A beállítások memóriában eltárolhatóak és van egy RS-232C interfész is a beállításhoz vezérléshez.

Az YSP-1 1.500 USD-s ára (kb. 300.000 Ft) nem tűnik riasztónak, úgyhogy márciustól – mikortól kapható lesz – valószínűleg sokan fognak komolyan érdeklődni utána.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .