Csak az UHD/HDR TV képes visszaadni a foci VB valódi csapatszíneit

A 2018-as oroszországi FIFA labdarúgó-világbajnokság 4K Ultra HD felbontású és nagy dinamikatartományú (HDR) közvetítése ad először lehetőséget arra, hogy a szerencsés nézők a csapatok valódi színeit megtapasztalhassák.


Zajlik a foci VB, amit a FIFA a legkorszerűbb TV technikával közvetít, és a szerencsés kevesek, akik UHD/HDR képminőségben nézhetik ezeket a közvetítéseket szélesebb, teljesebb színeket is láthatnak.

Ezt elemzi a dot color cikke, mely elég meglepő eredményre jut.

A 4K UHD felbontás több képpontot nyújt, míg a nagy dinamikatartomány (HDR) szélesebb fényesség- és színskálát reprodukál. A digitális HD TV Rec.709 szabványát és annak színterét felváltja a Rec.2020 nagyobb színtere, ami sokkal több látható szín reprodukálását teszi lehetővé.

A VB meccseit szokványos HDTV-n vagy HDR képmegjelenítésre nem képes 4K TV-n nézve a csapatzászlók és mezek színei nem feltétlenül pontosan jelennek meg a képernyőn, mert azok némelyikének nagyon telített színei kívül esnek a HDTV által reprodukálható színskálán. Így ezek a színek vagy egy kicsit alultelítetten vagy eltérő tónusban jelennek meg, mint a valóságban.

Jeff Yurek a dot color munkatársa fogta és „elhelyezte a top 10 VB ország domináns zászlószíneit a CIE 1931 színtéren” (ez látható a fenti ábrán). Azért a zászlószíneket választotta, mert a 2018-as csapatmezek színadatai nem voltak teljesek. Meglepetésre az elemzés szerint csak két csapat zászlaját lehet pontosan reprodukálni egy szabványos HDTV-n.

Yurek megállapítás aszerint: „Az eredmények kissé meglepőek voltak. Ezen adatok alapján csak két csapat teljes zászlaját – Argentínáét és Franciaországét – lehet pontosan megjeleníthet egy szabványos HDTV-n a BT.709 színskálával. Ez azt jelenti, hogy a széles színskálájú készülékkel rendelkező drukkerek országuk színeit végül teljes dicsőségükben láthatják, a 4K HDR adást nézve.”

Az ábra a teljes emberi szem számára látható színek színskáláját reprezentálja. A kisebb háromszög a szabvány HDTV BT.709 színterét mutatja. A nagyobb háromszög a BT.2020 színteret, amit tipikusan a HDR-hez használnak. A kisebb háromszögön kívüli színpontok csak a széles színskálájú HDR TV-ken reprodukálhatóak pontosan. A legtöbb ma kapható HDR képmegjelenítésre képes TV a teljes BT.2020 színteret még nem, de a BT.709-nél szélesebb, a digitális mozifilmekhez előírt DCI-P3 színteret már képesek reprodukálni.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .