Kevés szerencsés nézhet UHD közvetítést a 2018-as foci VB-ről

A 2018-as oroszországi FIFA labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek UHD képminőségű élő közvetítéseit Európában csak a Sky Deutschland előfizetői és a BBC iPlayer streaming szolgáltatást elérő britek nézhetik.


A két hét múlva kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság minden mérkőzését UHD HDR képminőséggel és körülölelő hanggal is eléretővé teszi a FIFA a műsorszolgáltatók számára, de ilyen élő közvetítéseket Európában csak kevesen nézhetnek majd.

A német Sky Deutschland fizetős műsorszolgáltató a torna 25 mérkőzésének Ultra HD közvetítési jogait szerezte meg. A nyitómérkőzést, a német válogatott meccseit és néhány továbbit, köztük a két negyeddöntőt, a két elődöntőt és a bronzmérkőzést valamint a döntőt a Sky+ Pro vevővel és Ultra HD TV-vel vagy vetítővel rendelkező előfizetők láthatják majd a Sky Sport UHD csatornán, ami az Astra (19,2° Kelet) műholdról fogható illetve a Sky Deutschland kábeles ügyfeleinek is elérhető.

A BBC viszont a foci VB 29 mérkőzésének Ultra HD és HDR képminőségű élő közvetítését ingyenesen teszi elérhetővé iPlayer online streaming szolgáltatásán. Azon az iPlayer szolgáltatáson, amin nemrég már bemutatták A kék Bolygó 2 (Blue Planet 2) című filmsorozat hét epizódját 4K HDR képminőséggel, és ami elvileg már világszerte elérhető.

A dolog szépséghibája, hogy mindez csak egy teszt, és csak korlátozott számú – néhány tízezer – néző látja majd az iPlayer UHD videó bitfolyamát, és az elsőként bejelentkezők lesznek előnyben. A kísérlet ráadásul csak az Egyesült Királyság területére korlátozódik.

A BBC legalább 40Mbit/s internetes sávszélességet tart szükségesnek a teljes 3.840 pixeles, és 20Mbit/s sávszélességet a 2.560 pixeles felbontású másodpercenként 50 képkockás videóhoz. Az adaptív bitsebesség technológia szabályozza az elérhető felbontást. A BBC a VB közvetítések során nemcsak az UHD, de a 1080p és 720p felbontáshoz is alkalmazza majd a HLG HDR technológiát,

A mérkőzések virtuális valóságban is elérhetőek lesznek egy dedikált „BBC Sport VR FIFA World Cup Russia 2018” elnevezésű alkalmazáson át, ami hamarosan elérhető lesz Apple, Android, Gear VR, Oculus Go és PlayStation VR eszközökön. A BBC legalább 10Mbit/s sávszélességet javasol a virtuális valóság élményhez.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .