Deep Render: mesterséges intelligencia forradalmasítja videotömörítést

A Deep Render startup AI videotömörítési technológiájával ötször kisebb fájlméret érhető el, de ennél is több potenciál van benne.


A kétévente megduplázódó internetes adatforgalom 90%-ának forrása a videostreaming, a jelenlegi HEVC (H.265), AV1, VVC (H.266) és más videotömörítési technikák valamint a korlátozott kapacitású és sebességű internet nehezen tudnak lépést tartani a jó minőségű, nagy felbontású videók iránti növekvő igényekkel.

Deep Render-kiemelt

A londoni székhelyű Deep Render alapítói, Chri Besenbruch és Asralan Zafar felismerték, hogy a mai fejlett videókhoz szükséges hatékony tömörítés potenciális haszna óriási, és új megközelítésre, nevezetesen a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazására van szükség, mert ez segíthet „megmenteni az internetet”.

A Tom’s Hardware cikke szerint a startup AI tömörítési technológiája az eddigiekkel szemben a kizárólag mesterséges intelligencia működtette tömörítési szekvenciával a forrás videóadatokat találja meg. Zafar magyarázata szerint: „a tömörítés az adatok redundanciáinak kihasználásáról szól”, és azt állítja, hogy a Deep Render AI tömörítés „sokkal finomabb módon használja ki a redundanciákat, nyomon követve minden egyes pixelt, annak mozgását és célját a képsorozatban. Jelenleg a Deep Render „most ötször kisebb fájlméretekkel” büszkélkedik, azzal, hogy becslések szerint ez az AI tömörítési technológia 50-szer kisebb fájlokat tud készíteni, mint a H.264-hez hasonló technológiák.

Deep Render

A Deep Render által kifejlesztett megoldás egyelőre szoftver alapú, hogy az algoritmus a megvalósítás után frissíthető legyen a készülékekben. A cég azt is állítja, hogy az általa kifejlesztett codec „már 80%-kal jobb, mint a hagyományos tömörítés legmodernebb technológiája” bár azt nem közlik, hogy melyikkel összevetve.

A 30 tagú csapat állításai tehát elég merészek, de idén már 9 millió dollárt (kb. 3,3 milliárd Ft) tudtak összegyűjteni, amiből 2,7 millió dollár (kb. 990 millió Ft) az Európai Innovációs Tanácstól (EIC) származik.

A céget beválasztották az Intel Ignite startup gyorsító programjában is, aminek köszönhető az alábbi bemutatkozó videó.

A Deep Render nem az egyetlen cég, ami vizsgálja az AI alapú videótömörítést. Az MPEG szabványok mögött álló csapat is fejleszt már egy mesterséges intelligencia alapú kódoló-dekódolót az évtized vége előtti megjelenést megcélozva.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .