Dirac Live Active Room Treatment: jobb basszusokat ígér az új szobakorrekciós funkció

A Dirac Live Active Room Treatment nem különállóan kalibrálja a hangsugárzókat, hanem egységes rendszerként, hogy kiküszöbölje a dübörgő basszust és tisztább, feszesebb hangélményt biztosítson a helyiségben.


Több mint egy évtizede használják a hallgatási tér akusztikai tulajdonságainak elemzésére, a helyiség kölcsönhatásának csökkentésére és a hangsugárzók teljesítményének javítására AV erősítőkben és előerősítő-processzorokban a Dirac Live szoftveres szobakorrekciót. A ma már számos AV komponensben elérhető illetve opcionálisan támogatott Dirac Live és annak két alapvető funkciója a Dirac Live Room Correction és a Dirac Live Bass Control. Ezek teljesítményét és hasznosságát fokozza tovább a CES 2023 idején bejelentett Dirac Live Active Room Treatment kiegészítő funkció.

Dirac Live Active Room Treatment

A Dirac Live Active Room Treatment (röviden Dirac Live ART) funkciót a tisztább, és feszesebb basszusok eléréséhez azok rezonanciájának és lecsengési idejének kezelésére tervezték.

A megfelelő mennyiségű és minőségű házi-mozi mély-hang előállítása nem egyszerű, és az ehhez kapcsolódó problémák megoldására leginkább az azok elnyelésére alkalmas basszuscsapdák és hangcsillapítók szolgálnak. Sok esetben azonban ilyenek nem alkalmazhatóak helyhiány vagy helyiség jellege miatt.

Mathias Johansson, a Dirac termékigazgatójának nyilatkozata szerint: „A Dirac Live Room Correction funkcióban található impulzusválasz optimalizáló technológiánkkal a Dirac a digitális szobakorrekció úttörője. Most az Active Room Treatment révén a hagyományos szobakorrekción túllépve lényegében digitálisan csökkentjük a mély-hangok lecsengési idejét, anélkül hogy basszuscsapdákra vagy vastag fali elnyelőrétegekre lenne szükség.”

A Dirac Live ART egységes rendszerként kalibrálja a hangsugárzókat és azok erősségeit felhasználva csökkenti a helyiség lecsengési idejét, hatékonyan küszöböli ki a nyúlós basszusokat és tisztább hangot ígér.

A Dirac Live Active Room Treatment a cég úgynevezett MIMO (Multiple Input/Multiple Output) kevertfázisú impulzusválasz-korrekciós technológiáját alkalmazza. Ez a lehallgatási területen elhelyezett kalibráló mikrofonokkal egyidejűleg méri a hangrendszer összes hangsugárzóját (Multiple Input), melyek a térbeli optimalizálás során egymással együttműködve érik el azt, amit a passzív akusztikai kezelések. A lecsengési idők digitális és automatikus csökkentésével a funkció tisztább, dübörgéstől és elkenődéstől mentes basszusokat ígér.

A megfelelő basszusátvitelhez és a szobai hangvisszaverődések kiküszöböléséhez szükséges fizikai hangcsillapítók helyett a Dirac Live Active Room Treatment a fejhallgatókban használatos aktív zajkioltó technológiához hasonlóan működik. A hangrendszer a saját hangsugárzóit használja a más hangsugárzókból származó nem kívánt hanghullámok aktív kioltására. Vagyis a hangsugárzókat nem egyenként megcélozva kalibrálják, hanem a teljes hangsugárzó-összeállítást egységes rendszerként mérik, és fejlett térbeli optimalizálást alkalmaznak az egész rendszerre az adott helyiségnek megfelelően.

A nem dedikált házi-mozinak épülő otthoni szórakozásra szolgáló helyiségekben, mint amilyen például egy nappali hosszú időbe telhet, amíg a basszusok lecsengenek – vagyis abbamarad a hanghullám falak közötti ide-oda verődése -, ami csörgést vagy dübörgést eredményez. A Dirac Live ART automatikusan kiértékeli és beállítja a teljes rendszer basszuskarakterisztikáját, kihasználva az egyes hangszórók erősségeit, hogy ellensúlyozza a többi hangszóró esetleges hiányosságait. Így az amúgy passzív hangsugárzók hatékony aktív segítő egységekké válnak az egész rendszert erősítve.

Dirac Live Active Room Treatment diagramok

A Dirac Live Active Room Treatment tehát kiegészíti a meglévő Dirac Live Room Correction és Dirac Live Bass Control funkciókat, hogy tovább javítsa a hangzást bármely hallgatási térben (lásd a fenti vízesés diagramokon miként javítanak az egyes funkciók az adott hangrendszer frekvenciaátvitelén). A Dirac Live ART minden rendszerben használható, ami egynél több hangsugárzót tartalmaz, sőt minél több a hangsugárzók száma, annál nagyobb hatású a térbeli optimalizálás.

A Dirac Live ART elsőként a StormAudio AV hangprocesszoraiba kerül bele egy 2023 tavaszán megjelenő firmware-frissítéssel, ami ingyenesen elérhető minden 2023. január 1. után megrendelt termékre, a korábban megvásárolt készülékekhez viszont 299 dollárba (kb. 110.00 Ft) kerül.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .