DTS:X támogatás az LG OLED és prémium LCD TV-ken

A CES 2023 alkalmával jelentették be a DTS:X audiotechnológia integrálását az LG felsőkategóriás TV-ibe, és most már tudható, hogy ez mit is jelent.


A CES 2023-ra időzített sajtóközleményében jelentette be az Xperi Inc., hogy az LG Electronics partnereként integrálja a DTS:X 3D audiotechnológiát az LG legújabb OLED és prémium LCD TV-ibe.

DTS:X LG

A közlemény megfogalmazás szerint: „A DTS rendkívül magas-minőségű, háromdimenziós és magával ragadó hangélményt nyújt a hallgatóknak mindenhol. A TV-s DTS:X audiotechnológia közvetlenül a nappaliban nyújt filmszerű hangélményt. Az LG  DTS:X technológiát kínáló legújabb OLED és prémium LCD TV-inek bevezetésével az LG vásárlói mindennél izgalmasabb, magával ragadó hangzást élvezhetnek TV-jük hangszóróiból. Az LG rendelkezik egy sor DTS:X kompatibilis soundbarral is, amelyeket arra terveztek, hogy az LG TV-kkel párosítva a háromdimenziós házimozi élményhez tovább fokozzák a streaming és az Ultra HD Blu-Ray tartalmakat.”

A közlemény ugyan csak a DTS:X audiotechnológiát említi, de a 2023-as LG OLED TV-ket bejelentő sajtóközlemény kiemeli, hogy azok a kompatibilis LG soundbar hangrendszerekkel a DTS:X által működő IMAX Enhanced tartalmak minőségi térhangzását is biztosítják.

A Disney+ streaming szolgáltatás hamarosan IMAX Enhanced minősítésű (főleg Marvel) filmeket kínál majd a Dolby Atmos mellett DTS:X hangsávval is.

Mostanra az is világossá vált, hogy mely LG TV-kben és pontosan milyen módon támogatott a DTS hangformátum. A FlatpanelsHD számára az LG Korea által eljuttatott nyilatkozat szerint: „A QNED85 és a feletti 2023-as LG TV-k, valamint az összes OLED TV dekódolja a DTS, DTS:X és IMAX Enhanced Audio CODEC-eket, hogy azokat olyan külső audioeszközre küldhesse, amely szintén támogatja ezeket a CODEC-eket. Az LG nem ígéri, hogy a TV hangszórói megszólaltatják a hangot.”

Magyarán ez azt jelenti, hogy a DTS  hangformátumok bitfolyamait az erre alkalmas LG TV-k továbbítják az annak dekódolására alkalmas hangrendszernek.

Míg gyakorlatilag az összes mai TV kezeli a Dolby hangformátumot a DTS támogatás számos tévémárka modelljéből hiányzik. Az Xperi bízik benne, hogy újsütetű partnersége „jelentős mérföldkő a DTS azon törekvésében, hogy a DTS:X technológiát mind több eszközbe beépítse”.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “DTS:X támogatás az LG OLED és prémium LCD TV-ken” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .