Dirac Live Bass Control: a basszusoptimalizálás Denon és Marantz AV komponenseken is elérhető

A basszusoptimalizáló Dirac Live Bass Control funkció külön vehető meg számos meglévő és egy hamarosan megjelenő Denon és Marantz AV-vevőerősítőhöz és előerősítőhöz.


A svéd Dirac bejelentette, hogy a Denon AVC-A1H, az AVC-X3800H, AVC-X4800H és a közeljövőben megjelenő AVC-X6800H, továbbá a Marantz Cinema 50 és Cinema 40 AV vevőerősítők valamint az AV 10 AV előerősítő-processzor képesek lesznek futtatni a Dirac Live Bass Control funkciót. Ehhez egy online szoftverfrissítésre van szükség, mely után az ügyfelek megvásárolhatják a funkciót aktiváló licencet.

Dirac Live Bass Control

A március közepén megjelent „U30” jelzésű firmware révén a felsorolt Denon és MarantzDirac Ready” AV komponenseken a Dirac Live Room Correction szobakorrekció után a basszusoptimalizáló Dirac Live Bass Control funkciót is megkaphatják.

A gépi tanulással és mesterséges intelligenciával működő Dirac Live Bass Control a hangrendszer mélynyomóinak és hangsugárzóinak kezelését segíti, összesítve azok mérési és elhelyezési adatait, meghatározva a helyiségben a basszushangok eloszlását. Az alacsony-frekvenciájú átvitel inkonzisztenciáit azonosítva kompenzálja azokat a basszusok helyiségbeli egyenletes eloszlása érdekében.

A mérési és elhelyezési adatok mellett az eljárás korrigálja a mélynyomók és a fő hangsugárzópár közötti időbeli, azaz fáziseltérést, biztosítva a hang teljes spektrumának pontos reprodukálását. Az eljárás a teljesítmény feláldozása nélkül teszi lehetővé a mélynyomók tetszőleges elhelyezését a helyiségben.

A funkció jóval egyenesebb frekvenciaátvitelű és egyenletesebb eloszlású basszusokat biztosít, mint amit a mélynyomók manuális beállításával el lehet érni. A processzálás alkalmazásának legfőbb előnyei tehát:

  • Kiegyenlítettebb alacsony-frekvenciás átmenet a mélynyomók és a hangsugárzók közötti keresztváltási ponton.
  • Egyenletes alacsony-frekvenciás átvitel a teljes hallgatási térben.
  • Basszusmenedzsment több mélynyomón.
  • Rugalmassá tett mélynyomó-elhelyezés.

Denon Marantz

Rikard Hellerfelt, a Dirac fogyasztói és e-kereskedelmi alelnöke szerint: „A Dirac Live Room Correction integrálása a Denon és a Marantz készülékekbe jelentős előrelépés volt mind a Dirac piaci penetrációjának elmélyítésében, mind a termék teljesítményének emelésében mindkét márka nagy és hűséges vásárlói bázisának számára. Most még tovább megyünk azzal, hogy a professzionális integrátoroktól és audiofilektől a szélesebb fogyasztói piacig mindenki számára elérhetővé tesszük a kiváló minőségű basszust. Ez egy fontos pillanat a csapataink és az iparág egésze számára.”

Továbblépést kínál a Dirac Live Active Room Treatment, ami nem különállóan kalibrálja a hangsugárzókat, hanem egységes rendszerként, azokat felhasználva küszöböli ki a dübörgő basszust és tisztább, feszesebb hangélményt biztosítson a szobában.

A Dirac Live Bass Control aktiválását tehát külön kell megvásárolni. Az egy mélynyomós verzió ára 349 $ (kb. 130.000 Ft), több mélynyomóhoz pedig 499 $ (190.000 Ft) licencdíjat kell fizetnie a Dirac online áruházán.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .