Denon Marantz U30: új firmware fontos új funkciókkal

A március közepe óta elérhető legújabb „U30” firmware biztosítja a Dirac Live szobakorrekció támogatását a Denon és Marantz egyes AV komponenseinek.


Március 15-e óta elérhető az „U30” jelzésű firmware, mely fontos új funkciókkal egészíti ki az alábbi táblázatban szereplő Denon és Marantz AV komponenseket.

Denon-Marantz U30

A több mint másfél éve bejelentett együttműködés eredményeként a Denon AVC-A1H és AVC-X3800H, AVC-X4800H, továbbá a Marantz Cinema 50, Cinema 40 AV vevőerősítők valamint az AV 10 AV előerősítő-processzor az U30 firmware részeként megkapják a Dirac Live szobakorrekciós technológiát. Ez az elhelyezett hangsugárzókat és a szoba akusztikai adottságait elemezve szabadalmaztatott impulzusválasz-technológiával minimalizálja a hangvisszaverődések hangminőségre gyakorolt negatív hatását. Az eredmény a Dirac szerint egy kiegyensúlyozottabb hangzás, nagyobb tisztaság, az ének és a zene jobb érthetősége, valamint pontosabb hangkép, melyek mindegyike kritikus a házimozi hangélmény szempontjából. Továbblépést kínál a Dirac Live Active Room Treatment, ami nem különállóan kalibrálja a hangsugárzókat, hanem egységes rendszerként, azokat felhasználva küszöböli ki a dübörgő basszust és tisztább, feszesebb hangélményt biztosítson a szobában.

Magáért a Dirac Live frissítésért azonban fizetni kell, a változattól függően 260 € és 350 € (104.000 Ft és 140.000 Ft) közötti összeget. A frissítések már elérhetőek a Dirac webáruházon.

Az U30 firmware olyan új Auro-3D hangsugárzó-elrendezéseket is támogat, amelyek lehetővé teszik a hangformátum megszólaltatását a Dolby Atmos által előírt konfigurációkon is. Vagyis az új funkcióval a Dolby Atmos installáció mennyezeti hangszóróin keresztül szólaltatható meg az Auro-3D hangsugárzó-elrendezésben az úr hangjaként aposztrofált felülről jövő hang. Mindez egy minimális 2.1.2-es Dolby Atmos hangcsatornás konfigurációval is megvalósítható, akár surround hangsugárzók nélkül is. Hogy az átkeverés mennyire működik, az majd a gyakorlatban derül ki.

Változás, hogy a jellemzően az Auro-3D elrendezésű hangrendszerek Surround magassági (jobb és bal) hangsugárzói pedig támogatják a Dolby Atmos hangformátum megszólaltatását.

Alaposan megújult a Denon és Marantz AV komponensek menüje is. A „Selektive Quick Select / Smart Select” (szelektív gyorsválasztás / okos-választás) segítségével minden a felhasználó által beállított paraméter egyedileg definiálható és rendelhető hozzá a távirányító funkciógombjaihoz. Ezek lehetnek a bemeneti forráshoz vagy a lejátszott tartalomhoz tartozó paraméterek, a hangerő, a hangmód és olyan paraméterek, mint a csatornaszint, a hangsugárzó-konfiguráció, a HDMI kimenet, a visszaállítás, az Audyssey és a Dirac Live paraméterek. Például Audyssey és Dirac Live kalibrációval két konfiguráció rendelhető a funkcióbillentyűkre és azok összehasonlíthatóak.

Más menükben ugyancsak több finomítást kínál az új firmware. A hangsugárzók konfigurációját kiszolgáló menü is egyszerűsödik, így egy oldalon megtalálható az összes beállítási lehetőség hangszóró elrendezéssel, konfigurációval és csatlakozásokkal.

Az U30 firmware új funkciói:
(1) Dirac Live támogatás
(2) A „Felső front/Felső hátsó/Felső középső” használhatóak Auro-3D-t megszólaltató hangsugárzókhoz. Így az Auro-3D még Dolby Atmos standard szerinti mennyezeti hangsugárzóval is élvezhető.
(3) „Speaker Layout” (hangsugárzó-elrendezés) a beállítás-asszisztens Manuális hangsugárzó-beállítás menüjéhez; Lehetőség a HDMI vezérlés konfigurálására az ARC bekapcsolása nélkül a HDMI beállítás menüben; Quick Select testreszabási funkció hozzáadása.

Denon

Marantz
AVC-A1H (1) (2) (3)

AV 10 (1) (2) (3) (3)

AVC-X4800H (1) (2) (3)

Cinema 40 (1) (2) (3)
AVC-X3800H (1) (2) (3)

Cinema 50 (1) (2) (3)

AVR-X2800H (3)

Cinema 60 (3)
AVR-S970H (3)

Cinema 70s (3)

AVC-X6700H (2)

AV8805(A) (2)
AVC-X8500H(A) (2)

SR8015 (2)

AVC-A110 (2)

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .