Dolby Digital és DTS hang a jövendő nagyfelbontású lemezformátumokon

1. Oldal

Nagy meglepetést nem okozva, szinte egy időben a Blu-ray Disc Association és a HD-DVD-t szabványosító DVD Forum döntött a lemezeiken majdan használatos hangformátumokról.
Még a múlt hónap végén megszülettek az eljövendő nagyfelbontású műsoros Blu-ray Disc és HD-DVD lemezeken kötelezően (un. „mandantory”) és opcionálisan választható hangformátumokkal kapcsolatos döntések. Ezek szerint ezeken a lemezeken is a már jól ismert Dolby Digital illetve annak kibővített változata a Dolby Digital Plus (DD+), az MLP Lossless valamint a DTS és annak bővítése a DTS++ hangsávokat találunk majd.

dolby_Logo.jpg
A Dolby Laboratories által kifejlesztett technológiák közül a Blu-ray Disc Association egyelőre a Dolby Digital-t választotta „mandantory” tömörített „audio codec” szabványként. A híradások nem szólnak róla, hogy ez egyben a 6.1-csatornás Dolby Digital EX formátumra is vonatkozik-e.


A DVD Forum a HD-DVD lemezekre kötelezően választható tömörített hangformátumként már a kibővített Dolby Digital Plus-t találta alkalmasnak, mely adatátviteli sebességben és csatornaszámban rugalmasan bővíthető mivel mind a nagy-, mind a korlátozott sávszélességű rendszerekhez megfelelő kódolási hatékonyságot kínál. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik a Dolby Digital Plus-t, hogy bármilyen más szoftverrel párhuzamosan lehessen vele hangtartalmat továbbítani, például kábelen vagy Interneten. Ráadásul az új kódolás lefelé kompatíbilis a készülékek millióiba alkalmazott Dolby Digital dekódolókkal. A Dolby Digital Plus nagyfelbontású alkalmazását a 117. AES Konvención, október 28-31-én San Franciscoban mutatják be először.

mlp_logo.gifA DVD Forum a DVD-Audio lemezeken már használatos MLP Lossless technológiát is „mandantory” formátumként választotta kétcsatornás, tömörítetlen, nagyfelbontású hangok megszólaltatásához. Ez a formátum a lehető legmagasabb hangminőség átvitelét biztosítja a képminőség és a videó adatátvitel kompromisszumai nélkül.


dts_Logo.gifA DTS Coherent Acoustics kódolási rendszerének kibővített változatát alkalmazzák majd a Blu-ray Disc és a HD-DVD lemezeken egyaránt. Ez a DTS++ jelzéssel azonosított technológia nagyobb adatátviteli sebességet, tömörítetlen hangátvitelt és további csatornák átvitelét teszi lehetővé. A DVD Forum a DTS++ tömörített változatát, mely lefelé teljes egészében kompatíbilis a sokmillió DTS licenccel rendelkező szórakoztatóelektronikai termékkel, kötelezően választható hangformátummá választotta, míg annak tömörítetlen változatát – a Blu-ray Disc Association-hoz hasonlóan – opcionálisan választhatóvá tette. Ez azt jelenti, hogy az új nagyfelbontású lemezeken a megnövekedett kapacitás és sávszélesség jóvoltából találkozhatunk majd 1,5 Mbit/sec adatátviteli sebességű, tömörítetlen, azaz az un. „master” hanggal bitről-bitre megegyező DTS++ hangsávval. Természetesen lehetőséget biztosít a technológia a nagyobb mintavételi frekvenciájú DTS 96/24 és akár 7.1 csatorna továbbítására is az új Blu-ray Disc és HD-DVD lemezeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .