Pioneer AV vevőerősítő újdonságok a felső és közép kategóriában

1. Oldal

A VSX-AX5Ai-S, VSX-2014i-S és VSX-1014 hihetetlen ár/teljesítmény arányban kínálnak a Pioneer VSA-AX10Ai-S csúcsmodellből átvett műszaki tartalmat és kényelmi szolgáltatásokat, s így jelenleg utolérhetetlenek a versenytársak számára.
A három „fivér” közül a „legkisebb” VSX-10142174 200.000 Ft-ért kiérdemli a THX Select minősítést, dekódolja és 7.1 hangsugárzón megszólaltatja a THX Surround EX formátumot is, és mindehhez csatornánként 120 Watt (DIN) teljesítmény áll rendelkezésre. Ez, ezen az áron jelenleg egyedülálló!

VSX-1014.jpg
A végerősítőkben alkalmazott Pioneer Advanced Direct Energy MOSFET technológia stabilitásával és dinamikai értékeivel már bizonyított a hangminőség tekintetében. Az automatikus többcsatornás akusztikai kalibráló rendszer (MCACC) a vevőerősítőhöz mellékelt mikrofonnal beméri és beállítja (akár automatikusan is) a hangrendszert alkotó hangsugárzókat, kiegyenlíti azok hallgatási helytől mért távolságeltéréseit, a csatornák hangerejét, és 5-sávos parametrikus hangszínszabályzással a hangsugárzók és a helyiség akusztikai tulajdonságai okozta frekvencia-átviteli „egyenetlenségeket” is igyekszik helyrehozni. Az összes elképzelhető surround formátum dekódolása megoldott és a 48-bites Motorola DSP jelfeldolgozó erejéből több hangtér szimulációs programra is futja. A Pioneer a digitális jelek analóggá formálását 192 kHz/24-bites Burr-Brown konverterekre bízza, és az analóg jelek digitalizálásához 96 kHz/24-bites átalakítókat alkalmaz.

A készülék kezelését képernyőkijelzés egyszerűsíti, és előre programozott, tanítható távirányító szolgálja, melynek felsőrészén kis LCD kijelző található.

A VSX-10142174 megfelelő csatlakoztatásához is minden adott. Van elegendő audió és videó be/kimenet, előbbiből analóg és koaxiális/optikai digitális is, utóbbiból kompozit, S-Video valamint nagy sávszélességű komponens. A hátlapon találunk 5.1-csatornás analóg bemenetet és ott a 7.1-es előerősítő kimenet is, az előlapon pedig optikai digitális bemenettel teljes az AV bejárat.

A VSX-2014i-S2173 kívülről a VSX-10142174 tökéletes másának tűnik, a távirányító is azonos, de a hátlapon lévő további csatlakozók elárulják miért kell 60.000 forinttal többet áldozni erre a készülékre. Mindenekelőtt ott a két nagyfelbontású digitális jelátvitelre szolgáló i.LINK interfész, mely ugyanilyen csatlakozóval rendelkező lejátszóról a DVD-Audio és SACD műsorformátumok jeleinek tökéletes, az erősítő órajeléhez pontosan szinkronizált (PQLS) átvitelét biztosítja. Kijelenthető, hogy jelenleg ezen az áron nincs más vevőerősítő a piacon, mely ilyen nagysebességű digitális csatlakoztatást biztosítana. További többletszolgáltatások az RS232-es vezérlő interfész és a 12V-os trigger csatlakozó, a MULTI-ROOM & SOURCE AV kimenet és távvezérlés ki/bemenet, valamint a videojelek univerzális oda-visszaalakítása. Egyebekben, így a THX Select minősítésben, a 120 Wattos végfokokban és az MCACC-ben tényleg azonos a két vevőerősítő.

VSX-AX5Ai.jpg
A VSX-AX5Ai-S2172 inkább a csúcsmodell Pioneer VSA-AX10Ai-S222 „szelídített” változatának tekinthető. 430.000 Ft-ért ezt is a londoni AIR Stúdióban finomhangolták úgy, hogy a bemenetek és a kimenetek közti jeltisztaság akár stúdió lehallgatási célra is alkalmas legyen. A konstrukció is igényesebb, mint a két „kisebb testvér” esetében. A nagymerevségű TAOC öntöttvas alaplap jobb rezgéscsillapítást, a nagykapacitású (2×27000 μF) kondenzátorok az erősítők számára stabilabb áramellátást biztosítanak. A jelfeldolgozási teljesítményt megduplázva két Motorola DSP munkálkodik az erősítőben. A CD, MD és MP3 (PC-ről külön USB csatlakozón keresztül lehetséges a 2-csatornás audiojel fogadás) jelforrások felskálázása nagyobb felbontású (96 kHz/24-bit) jellé optimálisabb megszólalást eredményez. Ebben a modellben is már a továbbfejlesztett „Advanced MCACC” működik, mely még kifinomultabb beállítást tesz lehetővé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .