DVD-Audio/CD hibrid lemez DVD Forum jóváhagyás nélkül

1. Oldal

Nemrég arról számoltunk be, hogy a DVD Forum nem adta áldását a legújabb DVD-Audio/CD hibrid lemezre. A Warner Music úgy tűnik, nem törődik az említett szervezet jóváhagyásával, és mindenképpen piacra akarja dobni a „flip disc” lemezeket.
Az AudioRevolution.com megbízható forrásra hivatkozva jelentette, hogy a Warner Music teljes gőzzel dolgozik a kétoldalas (az egyikoldalán DVD-Audio, másikoldalán CD) „flip lemez” lemez piacra hozatalán. A DVD Forum jóváhagyása nélkül könnyen lehet, hogy ez a hibrid megoldás nem viselheti majd a „DVD” titulust, de lejátszható lesz minden DVD-Audio, DVD-Video lejátszón, Xbox-on és Playstation 2-őn csakúgy, mint az otthonokban legelterjedtebb Audio CD lejátszókkal.

A DVD Forum DVD-Audio/CD flip lemez-el kapcsolatos gondja elsősorban a lemez megbízhatósága volt. Ez a hibrid az SACD-vel szemben – mely szabvány vastagságú, de nem könnyen szinkronizálható videóval, ráadásul a surround hangot tekintve visszafelé nem kompatibilis az eladott több 60 millió DVD lejátszóval – vastagabb, mint a szabvány CD. Attól tartanak, hogy a vastagabb lemez tönkreteheti az „elöltöltős” autós CD lejátszókat. A DVD-Audio/CD flip lemez legújabb változatának DVD és CD lejátszók százain történt független tesztelése során csak maroknyi meghibásodást tapasztaltak, melyek legtöbbje abból adódott, hogy bizonyos DVD lejátszók nem játszották le a lemez CD oldalát.

A Warner Music szóvivője a hírt kommentálva hangsúlyozta, hogy a kiadó a DVD-Audio formátum megjelenése óta annak lelkes támogatója. Ugyanakkor érzékeltette, hogy lemezükkel napirenden akarják tartani a kérdést a DVD Forum előtt, tekintettel arra, hogy a formátumok közti versengésben teret vesztenek az SACD-vel szemben azon fogyasztók körében, akik új kiadványokra vágynak, jobb előadóktól, még ha ezek közül sok csak sztereó újrakiadásai az eredeti Audio CD-nek és ezt SACD-n megkapják.

A nyár végén még arról szóltak a hírek, hogy a Warner Music a 2003-as karácsonyi szezonra megszerzi a „többcímkés” támogatást a „flip lemezhez”. Ez az időpont mára valószínűtlenné vált, de úgy tűnik valami mégis mozdulni látszik az ügyben, hogy beteljesedhessenek a jóslatok, akár a DVD Forum áldásával vagy anékül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .