Egyre több gyermek sérül meg felboruló TV-től

1. Oldal

Ahogy a háztartásokban nő a mind nagyobb lapos TV-k száma, úgy válnak egyre gyakoribbá a főleg kisgyermekeket sújtó balesetek, pedig a készülékek felborulása ellen a TV gyártók mellett, azok tulajdonosai is tehetnek.


Amikor az emberek többsége megvásárol, hazavisz, sebtében összeszerel és felállít, beüzemel egy új LCD vagy plazma TV-t, elsősorban azzal törődik, hogy jó legyen annak képe, hangja, és ha lehet, jól illeszkedjen a szobabelsőhöz. Arra, hogy ezek a készülékek veszélyeztethetik gyermekeink biztonságát, kevesen gondolnak, pedig kéne.

Veszelyes_TV.jpg
Egy az Egyesült Államokban megjelent tanulmány szerint 2000. és 2010. között az USA-ban a felboruló vagy állványáról lezuhanó TV-k minden harmadik héten halálos gyermekbalesetet okoztak és minden 45. percben sürgősségi osztályra került miattuk egy gyermek, akiknek 72 százaléka 5 éves vagy még kisebb volt. Ráadásul 2002-2011. között az ilyen, 19 év alattiakat érintő sérülések száma 31 százalékkal nőtt is.

A mind nagyobb képernyőjű készülékek talapzata sokszor nem biztosít elég stabilitást, így azok könnyen felborulhatnak. A HD Guru weboldal annak igyekszik utánajárni, hogy az új HDTV-k és 4K TV-k miatt több lesz-e a felborulásos sérülés. A cikk szerint sajnos a TV gyártók a „forma a funkció felett” elvét követve gyakran a biztonság rovására az egyedi designt helyezik előtérbe.

Samsung_F8000.jpg
Ennek egyik példája a 2013-as Samsung TV-k korábbi középből kinyúló lábakat felváltó bumeráng stílusú talapzata (a fenti képen), ami az F8000 és F9000 sorozat készülékeinek képernyőszélességén túlnyúlva adnak annak támasztékot. A HD Guru úgy találta ez az új kialakítás sokkal kevésbé stabil, mint a korábbi verziók. Ha a talapzat széle túllóg a TV állvány vagy asztal, vagy más a TV készüléket tartó bútor szélességén az könnyedén felborulhat. A Samsung 2014-es modelljeinél a talapzat áttervezésével korrigálta is problémát.

Sony_KDL-65W950.jpg
A Sony (a fenti képen) és az LG (az alábbi képen) sok 2014-es új TV-jénél a régi bevált középső megtámasztású talapzatot elhagyva a négy előre és hátra kitámasztó lábat a képernyő szélére vagy annak közelébe tolták ki. A HD Guru szerint ez az új design is potenciálisan borulásveszélyes.

LG_2014-es_TV.jpg
A cikk szerint arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a TV állvány vagy bútor elegendően széles és mély legyen, hogy a TV talapzatának minden pontja megtámaszkodjon rajta. Ennél azonban többet is tehetnek azok a TV vásárlók, akik szeretnék lekerülni a készülék felborulását.

Szinte minden TV gyártó mellékel a készülékhez valamilyen egyszerű biztosító szerelvényt, amivel azt a tartó állványhoz, bútorhoz vagy a mögötte lévő falhoz lehet rögzíteni, megakadályozva annak előrebukását. Ennek használatát sokan feleslegesnek ítélik, vagy nem akarnak a bútorba, állványba, falba csavarozni. Pedig, ha tudnák, hogy ezen múlik felfedező korban lévő gyermekük biztonsága, talán nem mérlegelnének.

Veszelyes_TV_2.jpg
Vannak persze a talapzatukon álló TV-k felborulását megakadályozó más megoldások is. Ilyenek láthatóak a fentim képen. A balesetek elkerülhetőek a készülék falra szerelésével is, ami némi ügyességgel akár házilag is könnyen kivitelezhető a ma már néhány ezer forintért kapható kívánt fali konzollal.

Kapcsolódó linkek:

Milyen TV-t vegyek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .