Epson-XGIMI: egyezség a kínai projektorgyártó félrevezető lumen adatainak korrigálásáról

Az Epson és az XGIMI megegyezett, hogy az utóbbi az iparági szabványok szerint adja meg projektorai fényáram-adatait.


Az Epson a projektorok megtévesztő adatokkal való hirdetése elleni küzdelmének közelmúltbeli jogi fellépése sikerrel zárult. A főleg hordozható vetítőiről ismert kínai XGIMI beleegyezett, hogy világszerte korrigálja négy terméke félrevezető fényáram-adatait.

XGIMI Horizon

Az Epson és az XGIMI megállapodását bejelentő sajtóközlemény szerint: „Az egyezség feltételei értelmében az XGIMI beleegyezett, hogy a megadott projektor lumeneket a korábbi félrevezető lumenekről világszerte korrigálja, hogy (azok) pontos fényáramra vonatkozó állításokat tükrözzenek a fogyasztók érdekében. Az XGIMI az alábbi modellek fényáramra vonatkozó lumen-adatait korrigálja:

  • Az XGIMI Horizon Pro (XK03H) 2.200 lumenről 1.500 lumenre csökken.
  • Az XGIMI Horizon (XK03K) 2.200 lumenről 1.500 lumenre csökken.
  • Az XGIMI Halo (WK03A) 800 lumenről 600 lumenre csökken.
  • Az XGIMI Elfin (XL03A) 800 lumenről 600 lumenre csökken.

A fenti korrigált fényáram-adatokat független tesztek is megerősítik.

Az Epson XGIMI elleni bírósági eljárása is azt célozta, hogy a projektormárkákat kötelezzék a nemzetközileg elismert és elfogadott fényerősség-mérési szabványok használatára, mert csak így biztosítható, hogy a fogyasztók azonos feltételek mellett hozhassanak megalapozott vásárlási döntéseket.

Mike Isgrig, az Epson America alelnöke azt hangsúlyozza: „A fogyasztók a nyertesek, amikor a projektormárkák nemzetközileg publikált szabványokat alkalmaznak a lumenértékelés tekintetében. Az XGIMI lépése, hogy számos projektora deklarált lumenét korrigálja, segít biztosítani a fogyasztókat, hogy tudják, mit várhatnak a vetítő fényáramteljesítményét tekintve, és megadja nekik a szükséges információkat ahhoz, hogy megalapozottabb vásárlási döntéseket hozzanak, ami végső soron pozitívan hat az egész piacra.”

A sajtóközleményben az Epson felhívja a vásárlók figyelmét, hogy óvatosan kezeljék a „Lux”, a „LED lumen”, a „CVIA” (Chinese Video Industry Association) vagy a „Lamp Brightness” (lámpafényesség) néven emlegetett félrevezető mutatókat, amelyek nem elismerten szabványos mérési metódussal meghatározott értékei komolyan befolyásolják a fogyasztókat a vetítők teljesítményének megítélésében, összehasonlításában. A projektorok mérését meghatározó nemzetközileg elismert szabványügyi szervezetek, az Organization for Standardization (ISO) és az International Committee for Display Metrology (ICDM). Az ICDM által publikált Information Display Measurement Standards (IDMS) például külön definiálja a projektorok színfényességének (Color Brightness) és fehér fényáramának mérési metódusát. A projektorok mérési módszertanát az ISO21118:2020 ISO-szabvány határozza meg.

Úgy tűnik, hogy az XGIMI az USA-ban már az Epson által preferált ISO-szabvány szerinti lumeneket kommunikálja vetítőinél és nemcsak a fent említett négy modell esetében. Magyarországon azonban a hír megjelenésekor az érintett vetítőket forgalmazó webáruházaknál a specifikált lumenértékek korrekciójára még nem került sor.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .