LG Alpha 10: új chip készül a 2024-es OLED TV-khez

Az LG Electronics már fejleszti az új neurális feldolgozóegységre alapuló video-, audio- és adatfeldolgozó Alpha 10 (α10) processzorgenerációt, ami várhatóan a márka 2024-es OLED TV-iben debütál.


2018-ban került be a felsőkategóriás LG TV-kben az Alfa 9 (α9) processzor, ami a mesterséges intelligenciát (AI), pontosabban a gépi tanulást alkalmazó kép- és hangminőséget javító fejlett algoritmusok felé tett első lépést jelentette a márka részéről. Az LG azóta minden évben újabb fejlesztéseket vezetett be az α9 processzoron, amely a 2023-as Z3, M3, G3, C3 LG OLED TV-kben elérte az α9 Gen6-ot.

LG Alpha10 processzor

A koreai Etnews riportja szerint az LG Electronics SIC (System Integrated Circuit) Centere egy 2. generációs chipet fejleszt erős neurális feldolgozó egységgel (NPU). Ez utóbbi a gépi tanulási algoritmusok gyorsítását jellemzően prediktív modelleken, például mesterséges neurális hálózatokon való működés révén éri el. Közkeletűen neurális processzornak is nevezik.

A cikk által hivatkozott jelentések szerint: „az új NPU jelentősen javítja majd az eszközön belüli teljesítményt az előző AI chiphez képest. Ez azt jelenti, hogy a számítási és következtetési képességeket a végeszközök, például az okos TV-k és háztartási készülékek szintjén fejlesztették, anélkül, hogy nagy teljesítményű számítástechnikára (HPC), például adatközpontokra támaszkodnának. Az „edge AI” néven is ismert AI chip energiatakarékosabb, gyorsabb a válaszsebessége és biztonságosabb is.”

Más szóval, a chip több mesterséges intelligencia modell futtatására képes helyben a hardverben, az erre alapuló készülékek így kevésbé hagyatkoznak a leginkább a nagy adatközpontokban kifejlesztett és definiált algoritmusokra. Ugyanezt alkalmazzák egyre gyakrabban az új okostelefonokban, például az iPhone modellekben is.

A hírek szerint a 2024-es LG OLED TV-kben debütáló Alpha 10 (α10) elnevezésű chip várhatóan továbbfejlesztett képelemzést, zajcsökkentést, objektumfelismerést és AI alapú hangjavítást kínál majd.

Emellett az Alpha 10 chip (α10) várhatóan utat nyit olyan új típusú, mozgásérzékelő kamerát használó szolgáltatások alkalmazásai előtt, mint például követhető fitneszedzések vagy a mozgásvezérelt játékok. Jelek szerint ehhez az LG szoftvereszközöket bocsát majd az alkalmazásfejlesztők számára.

Az új chipet okos TV-kbe szánják, de a riport megjegyzi, hogy az LG várhatóan más típusú háztartási készülékekben is alkalmazza majd. Ez valószínűleg kapcsolódik a vállalat azon tervéhez, hogy a webOS platformot más típusú eszközökre is kiterjessze.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .