eXperienced Color Range (XCR): a Samsung Display szerint pontosabb fényességmérés

A Samsung Display szerint a képernyők fénysűrűsége helyett a szemünk és agyunk által „érzékelt fényességet” kéne mérni az erre szolgáló eXperienced Color Range mérési módszerrel.


A fizikában a felületek, s így a képernyők fényességét nit-ben (cd/m2) mérik, ami a felületegységre vonatkoztatott fénykibocsátást, vagyis a fénysűrűséget jelenti. A képernyő fizikai fényességét kifejező mérőszám tehát azt fejezi ki, hogy az hányszor több fényt bocsát ki, mint a gyertya által 1 négyzetméter felületen kibocsátott fény.

A korábbi TV-k képernyője 100, 200 esetleg 300 nit (cd/m2) fényességű, a HDR képmegjelenítésre alkalmas készülékeké viszont már eléri 1.000, 2000 vagy akár 3.000 nit csúcsfényességet a kiemelten fényes fehér képrészletekben. Eközben a képmegjelenítők egyre közelebb kerülnek az emberi színlátási képességhez közelebb álló kiterjesztett Rec.2020 színskála reprodukálásához.

ÍFényességérzet eXperienced Color Range (XCR)

A Samsung Display szeptemberi sajtóközleménye az eXperienced Color Range (XCR) – magyarul megtapasztalt színtartomány – elnevezésű mérési módszer szabvánnyá-válását jelenti be. A cég szerint ez pontosabban méri a fogyasztó tényleges élményét, mint a fénysűrűségben kifejezett fényesség, és persze azt is megmutatja, hogy a Samsung QD-OLED mennyivel jobb a színvisszaadás terén.

A Samsung Display magyarázta szerint. „Még ha két képernyő fénysűrűsége azonos is, az emberi szem mégis egyértelmű különbséget képes látni az észlelt fényességben. Ennek az az oka, hogy az emberi fényességérzékelést nemcsak a fénysűrűség befolyásolja, hanem a szín típusa és telítettsége is. Az XCR tükrözi, hogy egy jobb színvisszaadású képernyő sokkal fényesebbnek tűnik, ha a fénysűrűségértéke azonos is, míg a hagyományos fénysűrűségmérés módszerei nem számolnak ezzel a jelenséggel.”

Fényességérzet-példa
Kép forrása: Samsung Display

A fenti négy kép jó példa erre. Franco Fontana olasz művész, a színes fényképezés mestere fotói két különböző tévéképernyőn láthatóak. Mindenki a jobb oldalon lévő fotókat érzékeli fényesebbnek, de meglepő módon a bal és a jobb oldali TV képernyője azonos fénysűrűségre van beállítva!

Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz és Friedrich W. Georg Kohlrausch német fizikusok 1860-ban fedezték fel először a különböző színek eltérő fényességérzetére utaló róluk elnevezett Helmholtz-Kohlrausch (H-K) effektust.

Fényességérzet-színek
Kép forrása: Samsung Display

Vegyük például a fenti színeket, amelyek fénysűrűségre a mai módszer szerint mérve mind azonosak, de szemünk a vöröset egyértelműen fényesebbnek érzékeli.

A Semiconductor Equipment and Materials Institute (SEMI) intézet által hivatalosan nemzetközi szabványként bevezetett eXperienced Color Range (XCR) mérési módszer a H-K effektusra is támaszkodik a fényességérzet numerikus meghatározására és számszerűsítésére.

Fényességérzet-XCR-mérés
Kép forrása: Samsung Display

A Samsung Display azt állítja, hogy a 2023-as QD-OLED panel rendelkezik a legmagasabb XCR értékkel a jelenleg tömeggyártásban előállított OLED képernyők közül.

Egy korábbi XCR-t magyarázó Samsung Display publikáció szerint „az XCR majdnem kétszer olyan pontos volt, mint az átlagos fénysűrűség annak megbecslésében, hogy két HDR képernyő közül melyiket találják a megfigyelők fényesebbnek különféle HDR képeknél”.

Példaként az alábbi QD-OLED és hagyományos képernyők biliárdgolyókat megjelenítő képei közül a szubjektív tesztek résztvevői az előbbit találták fényesebbnek, pedig azok hasonló akromatikus fényességet (Brightness) produkálnak. A QD-OLED képe azonban sokkal színesebb (Colorfulnes), ami nagyobb színélénkség (Vividness) értékhez vezet.

Fényességérzet QD-OLED_hagyományos

Fényesség QD-OLED_hagyományos

Élénkség QD-OLED_hagyományosKapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .