Samsung Display: a 195 centis, 2.000 nit csúcsfényességű QD-OLED képernyő a CES 2023-on

A Samsung Display bemutatja az MI algoritmussal vezérelt és OLED HyperEfficient EL anyaggal továbbfejlesztett QD-OLED 2023 képernyőket.


A Samsung Display 2022 augusztusában mutatta be az első 195 centis (77”) QD-OLED képernyőt, és szinte biztosra vehető, hogy a korábbi híreknek megfelelően a január 5-én kezdődő CES 2023 kiállításon ott lesz az ebből épített TV is.

Samsung Display 195 cm 77 inch QD-OLED képernyő

A Samsung Display sajtóközleménye megerősíti, hogy a továbbfejlesztett QD-OLED 2023 képernyők között ott lesz az eddigi legnagyobb is. A közlemény úgy fogalmaz: „A Samsung Display 2023-as termékkínálatát QD-OLED képernyőkkel egészíti ki a szuper-nagy 77 hüvelykes (195 centis) TV-hez, mely a legnagyobb a QD-OLED családban, ami 55, 65 és 34 hüvelykes (139, 164 és 86 centis) képernyőkből valamint egy 49 hüvelykes (124 centis) ultraszéles monitorból áll. Kivált a 2023-as termékkínálatnál alkalmazzák az IntelliSense AI fejlett optimalizáló algoritmust és az új OLED HyperEfficient EL anyagot, amely javítja mind az RGB (vörös/zöld/kék) színfényességét. Ennek eredményeként a kombinált RGB színfényesség maximális fénysűrűsége 2.000 nit (cd/m2) felett lesz, ami ismét elsöprő képminőséget eredményez.”

A közlemény nem tér ki rá, hogy ez a csúcsfényesség érték milyen feltételek (színhőmérséklet, fehérablak-arány) mellett értendő.

A cég magyarázata szerint a még jobb képminőség és panelhatásfok elérését szolgálja a big data alapú mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó optimalizáló technológia, ami valós időben gyűjti az egyes pixelekre vonatkozó információkat azok fényszabályzásának pontos vezérléséhez.

A QD-OLED kékfényt kibocsátó rétegében alkalmazott új OLED HyperEfficient EL anyag a fényforrás hatásfokát növeli. Ennek eredményeképpen az RGB kvantumpont színkonverter rétegen is több fény jut át, és tisztábbak is lesznek a színek.

Azt nem tudni, hogy az új OLED HyperEfficient EL anyag megfelel-e a sokat emlegetett foszforeszkáló kék OLED anyagnak.

A bejelentés szerint a nagy hatékonyságú szerves anyagok és a fejlettebb MI technológia alkalmazásával a QD-OLED 2023 képernyők energiafogyasztását akár 25%-kal is  sikerült csökkenteni a 2022-es modellekhez képest.

Források szerint 2023-ban több  gyártó is beszáll a QD-OLED képernyővel TV-t kínáló Samsung Electronics és Sony mellé.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “Samsung Display: a 195 centis, 2.000 nit csúcsfényességű QD-OLED képernyő a CES 2023-on” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .