Genelec 8381A: a referenciaszintű stúdiómonitor hangsugárzó

A Genelec 8381ASAM™ adaptív pontforrás fő monitorrendszer” a hang kivételes pontosságú, lefedettségű előállítását biztosítja a mély frekvenciák páratlan kezelésével, hatalmas teljesítményével és a nagy felbontású hangképalkotással.


Fennállásának 45. évfordulója alkalmából jelentette be a Genelec a 8381A Smart Active Monitoring (SAM™) rendszert, a finn gyártó lehallgatómonitorainak új, padlón álló „adaptív pontforrás” kialakítású csúcsmodelljét, ami a kivételes pontosságot és lefedettséget a mély frekvenciák páratlan kezelésével, hatalmas teljesítménytartalékkal és nagy felbontású hangképalkotással ötvözi.

Genelec 8381A_life

A legigényesebb zenefelvételi, a hanganyag végső térbeli és dinamikai megszólalását kialakító „mastering” valamint audiofil lehallgatásra tervezett 8381A egy magában álló teljes hangtartományú hangsugárzó, amely intelligensen alkalmazkodik bármely akusztikai környezethez. A hangmérnökök számára a 8381A pontos teljes sávú kevert hangokat állít elő, amelyek konzisztensen vihetőek és szólaltathatóak meg át más helyiségekben és lejátszórendszereken, miközben az audiofil hangzás rajongói a zenei előadás minden részletét és nüánszát úgy tapasztalhatják meg, ahogyan azt az alkotók hallatni akarják.

A „The Main Ones” termékcsalád tagjaként a 8381A rendszer egészen a basszusfrekvenciákig akusztikailag koaxiális, és olyan bevált technológiákra épül, amelyeket a Genelec szabadalmaztatott és díjnyertes „The Ones” pontforrás-monitorcsaládjához valamint az azt kiegészítő W371A adaptív mélysugárzó rendszerhez fejlesztettek. Ez utóbbi hangsugárzók kombinációja ugyanis kiváló magában álló, teljes hangtartományú lehallgató monitorrendszert alkot .

A 8381A azonban tovább emeli a teljesítménymércét kontrollált irányítottságot és színezetlen hangátvitelt biztosítva a hallgatás tengelyében és azon kívül is ultraszéles, 20 Hz-től 35 kHz-ig terjedő frekvencia-átvitellel. A közel 6 kW erősítőteljesítménnyel és az elképesztő, 126 dB maximális hangnyomással – ami a precíziós pontforrás-akusztikai kialakítással valaha elért legmagasabb érték – a 8381A a jelenleg kapható audió lehallgatómonitorok közül a legkifinomultabb jellemzőket és specifikációt kínálja.

Genelec 8381A_fehér-fekete

A 8381A szívét egy szabadalmaztatott, magas hangnyomású Minimum Diffraction Coaxial (MDC), azaz minimális diffrakciójú koaxiális középtartományú/magas-sugárzó meghajtó adja, ami – a Genelec nagy teljesítményű digitális jelfeldolgozó motorjával kombinálva – rendkívüli tisztaságot, hangképalkotást és adaptálhatóságot biztosít. Ennek az MDC meghajtónak közös az akusztikai tengelye a 8381A középtartományú átviteli rendszereként köré elhelyezett négy 5 hüvelykes (127 mm-es) kiegészítő dómsugárzóval, és ez az egyedülálló elrendezés egy előre néző 15 hüvelykes (381 mm-es) mélysugárzóval kombinálva kiemelkedően stabil irányítottságot, kontrolt és koherenciát biztosít.

A mély frekvenciák reprodukálásának fokozására és kiterjesztésére a 8381A két nagy teljesítményű 15 hüvelykes (381 mm-es) mélysugárzója azt az LF (Low Frequency) adaptív technológiát alkalmazza, amit eredetileg a W371A-ban fejlesztettek ki, s amely – a szoba akusztikai hatásai ellenére – nagy felbontást és mély frekvenciák magas szintű kezelését kínálja. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a 8381A teljesítményét gondosan a helyiséghez lehessen igazítani, laposabb, egyenletesebb szobán belüli frekvencia-átvitelt kínálva a hallgatás helyén, a teljes hangtartományban koherens basszus hangképpel. Ez a lapos és semleges mély-frekvenciás átvitel minimalizálja az akusztikus bevágásokat, és csökkenti a szoba falai, mennyezete illetve padlója okozta káros visszaverődéseket és rezonanciákat.

Genelec 8381A_GLM

A Genelec Smart Active Monitoring (SAM™) termékcsalád részeként a 8381A a Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) szoftverével konfigurálható, kalibrálható és vezérelhető teljes Genelec intelligens lehallgatórendszerekbe. A világ több ezer stúdiójának tapasztalatain alapulva a GLM minimalizálja a lehallgatóhelyiség hangzásra gyakorolt hatását, olyan kevert hanganyagok készítését téve lehetővé, amelyek tökéletesen ültethetők át más rendszerekre, legyen szó sztereó, surround vagy nagy csatornaszámú térhatású formátumról. A GLM része az úttörő GRADE room report funkció is, ami teljes körű elemzést ad a helyiség és a lehallgatórendszer teljesítményéről, konkrét észrevételeket és tanácsokat ad az akusztikai problémákra vonatkozóan, segítve a felhasználókat és a stúdiótervezőket a helyiség akusztikai kezelésének finomhangolásában, a monitor hangsugárzók beállításában és a hallgatási pozíciók megválasztásában, valamint a bassz-menedzsment optimalizálásában.

A Genelec finnországi Iisalmiban található központjában a fenntarthatóság és a környezeti felelősségvállalás legmagasabb követelményei szerint tervezett és gyártott 8381A a széleskörű SonicAdvisor™ rendszerkalibrálási és szolgáltatási csomaggal együtt kerül forgalomba, megünnepelve a Genelec fennállásának 45. évfordulóját, valamint a cég teljes elkötelezettségét ügyfelei és a fenntartható fejlődés iránt.

A Genelec ügyvezető igazgatója, Siamäk Naghian a sajtóközleményben úgy fogalmaz: „A magas minőségű, magában álló, teljes hangtartományú lehallgatórendszerek iránti igény világosan kiderült a The Ones és a W371A kombinációjának kivételes fogadtatásából. Az is nyilvánvaló volt, hogy az ügyfelek olyan magában álló rendszerre vágynak, ami még nagyobb teljesítménytartakélot és a mély frekvenciák megnövelt kiterjesztést biztosítja. Bár továbbra is széles választékban kínálunk falba építhető fő lehallgatómonitorokat, biztosak vagyunk benne, hogy a 8381A-hoz hasonló, padlón álló adaptív rendszer rugalmassága és mobilitása tökéletes megoldást nyújt minden igényes felhasználónak, aki valóban új hangzásbeli referenciát keres.”

A Genelec 8381A valamikor az idei utolsó negyedévtől lesz kapható, s bár árát hivatalosan még nem közölték, de híresztelések szerint 22 millió Ft körüli összeget kell majd fizetni egy párért, a hozzá tartozó négy RAM81 erősítőmodulért, a mérőmikrofont és hálózati adaptert tartalmazó GLM készletért plusz szoftverért valamint a kapcsolódó Genelec SonicAdvisor™ gyártói támogatásért, melynek része a helyszíni konzultáció is.

Genelec 8381A_képek

A Genelec 8381A főbb jellemzői:
Kulcstechnológiák:

 • Point Source Continued Directivity (PCD) – azaz pontforrás folytonos irányítottság. A 8381A-n bemutatkozva azonos helyről és tökéletes időzítéssel sugározza a fontos frekvenciákat, ami pontos hangképet és természetes hangtér-reprezentációt eredményez, valamint lehetővé teszi a legalacsonyabb frekvenciák forráshelynek megfelelő reprodukálását.
 • Minimum Diffraction Coaxial (MDC) – azaz minimális diffrakciójú koaxiális. Meghajtótechnológia, amely a közép- és nagyfrekvenciákat egyetlen pontforrásból szolgáltatja a rendkívül pontos hangképek érdekében.
 • Quad Midrange System (QMS) – azaz négyes középtartományú rendszer. Akusztikusan koaxiális hangszóró (elrendezési) megoldás, ami az MDC meghajtó kimenőszintjét támogatja, és alacsonyabb frekvenciákon is megtartja az irányítottságot, lehetővé téve, a pontforrásként való működést a mélysugárzó-tartományig.
 • Double Low-Woofer (DLW) – azaz dupla mélysugárzó rendszer visszalökés-kompenzált adaptív mélysugárzó megoldás, ami a PCD-vel kombinálva lehetővé teszi a 8381A a helyiség kívánt pozíciójába való szabad elhelyezését – a teljesítmény és a hangkép részleteinek kompromisszuma nélkül.
 • Smart Active Monitoring (SAM™) – A SAM technológia lehetővé teszi a lehallgatómonitorok és mélynyomók hálózatba-kapcsolását a digitális jelfeldolgozást alkalmazó automatikus rendszerkalibráláshoz és a helyiséghez való adaptáláshoz.
Műszaki jellemzők:

 • Adaptív öt-utas SAM™ technológia.
 • 5926 W erősítő összteljesítmény.
 • 129 dB maximális rövid idejű kimeneti hangnyomás párban.
 • Frekvenciatartomány (- 6 dB) 20 Hz és 35 kHz között.
 • A hallgatási tengelyben a frekvencia-átviteli pontosság jobb, mint ± 1,5 dB.
 • Minimális hallgatási távolság < 1 méter.
 • Point Source Continued Directivity működési elv a kiváló szobán belüli hangminőség és a pontos hangképalkotás érdekében.
 • Állandó késleltetés és fázis.
 • Minden 8381A két RAM81 erősítőt tartalmaz – mindkettő egyedileg kalibrált a Genelec Iizalmi-i gyárában a hozzárendelt hangsugárzóhoz illeszkedve.
 • Fekete és fehér házszínek.
Meghajtó hangszórók:

 • Dupla mélysugárzó: 2x 381 mm (2x 15”) kúpmembrános
 • Front mélysugárzó: 381 mm (15”) kúpmembrános
 • QMS négyes középtartományú rendszer: 4x 127 mm (4x 5”) dómsugárzó
 • MDC koaxiális középtartományú meghajtó: 127 mm (5”) kúpmembrános
 • MDC koaxiális magas-sugárzó meghajtó: kompressziós magas-sugárzó hangtekercs 25 mm (1”), torok 13 mm (0,5”)
Méret, tömeg:

 • 8381A: 1458 mm magas, 500 mm széles 694 mm mély; 150 kg
 • RAM81 erősítők: 3U magas 19” rack méret; 2x 11 kg
Genelec 8381A_RAM-81_AMP-modulok

Csatlakozók:

 • 2x XLR analóg bemenet
 • 2x XLR analóg kimenet
 • 2x XLR AES/EBU bemenet
 • 2x XLR AES/EBU kimenet
 • 4x RJ45 kontrol

További részleteket lásd a Genelec 8381A brossurában.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .