Genelec The Ones: a tökéletes pontforrás koaxiális hangsugárzók

1. Oldal

A Genelec 8351 mellé két további modellt – a 8341-et és a 8331-et – bevezetve „The Ones” elnevezésű termékcsaláddá bővül a tökéletes pontszerű hangforrásként viselkedő koaxiális háromutas intelligens aktív lehallgató monitorok kínálata.


Az aktív stúdiólehallgató hangsugárzók piacvezető gyártója, a Genelec 2014 októberében mutatta be 8351 aktív háromutas koaxiális okosmonitorát, ami megjelenése óta számos díjat és komoly szakmai elismerést kapott. Az ennek konstrukciós és technikai alapjaira épülő két új kompaktabb 8341 és 8331 modellel kibővített termékcsalád márkaneve a „The Ones”.

Genelec_The Ones.jpg
A 8351, 8341 és 8331 (a fenti képen jobbról-balra) hangsugárzók jelentős előrelépést jelentenek a stúdiók úgynevezett közeltéri lehallgatási gyakorlatában. Ezek a hangsugárzók ugyanis tökéletes pontszerű hangforrásként viselkednek, megoldva a hagyományos kialakítású hangsugárzók lesugárzási tengelyen kívüli hangelszínezési problémáját. A többutas hangsugárzókat úgy tervezik, hogy a keresztváltási frekvencia környékén a hallgatás tengelyében (az úgynevezett axisban) a két egyszerre működő meghajtóval előállított hanghullámok azonos utat megtéve fázisban érjék el a hallgatás helyét. A hagyományos hangsugárzók esetében azonban a két meghajtó közötti fizikai távolság miatt a hallgatás tengelyén kívül már más-más távolságot megtéve, s így eltérő fázisban érik el a hallgatás helyét a hanghullámok, adott esetben gyengítve egymást, vagyis az adott frekvencia átvitelét. Ez eredményezi a hang elszíneződését. A mindezt kiküszöbölő tökéletes pontszerű hangforrásként viselkedő hangsugárzók nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak a felhasználóknak, nem korlátozva őket egy szűk ideális hallgatási pozícióba.

A The Ones hangsugárzók pontos hangképet és teljesen semleges hangreprodukciót biztosítanak mind a sugárzási tengelyben, mind azon kívül. A felhasználó hangmérnökök még hosszabb ideig tartó hallgatás során sem fáradnak el a más lehallgatási rendszerekhez képest sokkal természetesebb hangkép miatt. A hangsugárzókat a Genelec Minimum Diffraction Coaxial (MDC™) azaz minimális diffrakciójú koaxiális meghajtói teszik tökéletes pontforrássá, a teljes előlapot elfoglaló Directivity Control Waveguide (DCW™), azaz irányítottságot kontrolláló hullámterelő és a mögé rejtett két mélynyomó konstrukciójának páratlan pontossága pedig még kevesebb a hangot elszínező szobai reflexiót eredményeznek.

A The Ones hangsugárzók a Genelec Smart Active Monitoring (SAM™) technológiájával, vagyis hálózatba kapcsolva és azon át a Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) PC-n és Mac-en futó szoftverével konfigurálva és vezérelve, valamint az AutoCal™ automatikus kalibrációval hoznak létre optimálisan megszólaló lehallgató hangrendszert.

Bár a The Ones hangsugárzók elsősorban stúdiók számára készülnek, de nagyon igényes sokcsatornás házimozi hangrendszer is felépíthető belőlük.

Genelec_The Ones_jellemzők.jpg

HTMLON
HTMLOFF
Kapcsolódó linkek:

Genelec 8351: a forradalmian új aktív lehallgató hangsugárzó
Genelec: hangsugárzók és mélynyomók házi használatra
Genelec: bemutatkozik az 5041A falba szerelhető mélynyomó
Harminc éve a minőségi hang szolgálatában – a Genelec story
Genelec hangsugárzók: stúdióból a házi-moziba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .