HDTV Európának.

1. Oldal

Június 7-én Dánia és Norvégia néhány kiválasztott, speciális un. „e-mozijában”, hatalmas érdeklődés mellett nagyfelbontású (HDTV) élő közvetítésben láthatták a szurkolók és érdeklődők a két ország közötti válogatott focimeccset.
Végre egy jó hír azoknak, akik régen várják, hogy az újvilágból (értsd Észak-Amerika) és a távol-keletről (vagyis Japán) végre a vén kontinensre is eljusson a nagyfelbontású televíziós műsorsugárzás (HDTV).

A SES ASTRA és a belga HDTV stúdiót üzemeltető Alfacam cégek együttműködési megállapodást kötöttek, melynek keretén belül egyelőre bizonyos Dán és Norvég elektronikus mozikba (e-mozi) juttattak el HDTV programokat.

Az Alfacam digitális HDTV közvetítő-kocsijáról lőtték fel a Dánia–Norvégia Európa-bajnoki labdarúgó selejtező mérkőzés nagyfelbontású TV jelét június 7-én, melyet az ASTRA 3A műholdról (23,5 fok, kelet) nagyfelbontású elektronikus vetítőkkel felszerelt koppenhágai és bergeni mozikban 12 méteres vásznakra vetítettek.

Ferdinand Kayser a SES ASTRA elnöke és vezérigazgatója szerint: „Miközben az olyan országokban, mint az USA vagy Japán, ahol a HDTV már valóság, ahol az összes fontosabb műsorszolgáltató kínál HDTV csatornákat és több mint hétmillió HDTV vevőt adtak el, egyre nyilvánvalóbb, hogy az elkövetkező években Európában is elérhető lesz a nagyfelbontású televíziózás. Mivel a műholdak ideálisak a nagyobb sávszélesség-igényű HDTV adások lebonyolítására a SES ASTRA az európai HDTV sugárzás elindításához a Dánia-Norvégia focimeccshez hasonló speciális eseményekkel igyekszik kezdőlökést adni. Ugyanakkor a HDTV támogatása, a szabványosítás előmozdítása és az európai HDTV összehangolt és piavezérelt bevezetésének előkészítése érdekében javasolja egy a televíziózás szereplőit és a berendezésgyártókat egyesítő „HDTV Európának” elnevezésű fórum felállítását.”

Gabriel Fehervari (!) az Alfacam ügyvezetője hozzátette: „A június 7-ei néhány európai elektronikus mozinak sugárzott élő HD adás volt az első hivatalos tesztje a 2004. január 1-én adását elindító első európai HDTV csatornának az Euro1080-nak. Ez az új csatorna kizárólag nagyfelbontásban és kiváló minőségű zenei, sport, show, kulturális eseményekről szóló és dokumentum műsorokat fog sugározni. Jelenleg ez két csatornából áll: A fő csatorna az európai háztartásokat szolgálja majd, és az un. esemény csatorna a koppenhágai focimeccshez hasonló speciális programokat nyújt majd e-mozik számára. Ez utóbbi igazi sikernek ígérkezik – a jegyigények az e-mozikban tízszeresen haladják meg lehet a lehetőségeket. Meg vagyunk győződve róla, hogy Európa kész a HDTV-re.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .