Hollywoodnak fáj a feje az illegális filmletöltés miatt (Kommentár)

1. Oldal

A szélessávú internet ledönti a gátakat, és a gyors kapcsolatnak valamint a videóval foglalkozó keresőoldalaknak köszönhetően könnyű megtalálni a népszerű filmeket és TV sorozatokat.
Kalozkodas.JPGHa valaki nem látta a legújabb filmslágert, nem baj, megnézheti ingyen az interneten, ahogy szinte minden más hollywoodi kasszasikert is, és bármely népszerű TV sorozat minden szezonjának összes epizódját is.

Iparági elemzők szerint, ahogy az internet felforgatta a zeneipart, úgy most nagysebességű forgószélként a filmes szórakoztatás szétzilálására tör, ami eddig viszonylag biztonságban volt az internetes kalózkodástól a videofájlok nagy mérete miatt. Csakhogy az egyre hatékonyabb videotömörítés, a gyorsabb hálózatok és a fejlett videografikával rendelkező számítógépek korában már nincs menedék.

A mozgóképipar úgy becsüli, hogy csak 2005-ben a szerzői jogok internetes megsértése miatt az USA-ban 2,3 milliárd dollárt (kb. 420 milliárd Ft), világszerte pedig 7 milliárd dollárt (kb. 1.280 milliárd Ft) veszített. Ebben benne van a jegypénztáraknál és a videoeladások során elvesztett bevételeket is.

Az illegális zenei fájlcserélés jól példázza mi várható. Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) hiába perelt be ezreket és költött milliókat, hogy mindenkinek eljuttassa üzenetét, miszerint az illegális fájlcserélés nyílt lopás, egyre többen teszik ezt.

Ugyanazok, a végpontok közvetlen kommunikációján alapuló „peer-to-peer” vagy „P2P” hálózatok, melyek az illegális zenei fájlok cseréjét lehetővé teszik, most a filmek és TV sorozatok megosztására szolgálják. Egyes becslések szerint a fájlcserélésen belül egyelőre csak 10%-ot tesz ki a videó, de a filmeket, TV sorozatokat ingyen, P2P-n letöltök száma jelentősen emelkedik.

Mindennap világszerte több mint 9 millióan jelentkeznek be valamelyik P2P hálózatba, s annak ellenére, hogy a szórakoztatóipar mindent megtesz az illegálisan működők bezárására, a számok növekszenek.

A P2P hálózatokon kívül számos weboldalon annyi videotartalom elérhetősége található meg, amennyi egy kölcsönzőnek is becsületére válna. Ezek lényegében videókra koncentráló keresőmotorok, vagyis nem róluk lehet letölteni a műsort, hanem megadják a linket, ahol a felhasználó megtalálhatja a tartalmat egy központi szerveren vagy valaki más számítógépén.

Ilyen például a Peekvid.com, mely kb. 500 mozi linkjét tartalmazza, köztük az aktuális Oscar díjnyertes alkotások is megtalálhatóak. Hozzávetőleg 200 TV sorozat linkje is megtalálható itt, általában az összes szezon minden részével.

Az Amerikai Mozgóképszövetség (MPAA) és más iparági csoportok figyelik ezeket a weboldalakat, és számos törvénysértőt citáltak már bíróság elé, illetve sok helyen ütöttek már rajta, ahol illegális tartalmakat találtak. Ennek ellenére jele sincs az illegális tevékenység végének, és sokak szerint erre remény sincs.

A digitális média mérésével foglalkozó comScore szerint januárban az USA-ban az internetet használók 7,2 milliárd videót néztek meg online. A tipikus néző naponta két online videót néz meg, melyek mindegyike átlag 2,6 perces. Ezek az adatok nem tartalmazzák a P2P hálózatokon megnézett videókat.

Mindent összevetve sok törvényes és erősen támogatott interneten nézhető videó létezik. A média és a szórakoztatóipar aktívan viszi fel a tartalmakat a hálózatra, melyek többségét ingyenesen lehet megnézni.

Elemzők szerint a szórakoztatóipar sosem lesz képes megállítani a jogvédett tartalmak engedélynélküli megjelenését az interneten. S ahelyett, hogy megpróbálná megakadályozni mindezt, jobban kell tennie a dolgát, hogy hasznot húzzon ebből a trendből.

S úgy tűnik Hollywood ebbe az irányba tart. Üzleti konstrukciókat dolgoz ki a P2P szereplőkkel és más népszerű weboldalakkal, elérhetővé téve a keresett tartalmakat, általában hirdetéssel támogatva a megjelenést. De nincs is más választásuk, mint magukévá tenni ezeket a platformokat. Megvan a lehetőségük, hogy törvényes, bevételt eredményező üzletet csináljanak, még annak ellenére is, hogy nem tudják teljesen kiküszöbölni az illegális internetes tevékenységet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .