Sony: az új BRAVIA 3LCD vetítők és egy világosban is használható vetítővászon

1. Oldal

A világos persze enyhe környezeti fényt jelent, de az erre, vagyis a nappalik fényviszonyaira optimalizált Sony BRAVIA VPL-AW10, VPL-AW15 elegendő fényerejű képet állítanak elő, és a DynaClear vetítővászonnal a kontraszt is megfelelő lehet.


A Sony úgy tűnik, elérkezettnek látja az időt, hogy a nagyképernyős televíziók mellett tömegek számára is elfogadottá tegye a vetített képet. Ezt szolgálják az első BRAVIA 3LCD vetítők, melyek könnyű felállítást és a nappalik megvilágításához igazodó fényerőt ígérnek.

A BRAVIA VPL-AW10 és VPL-AW15 vetítők nemcsak házuk kompakt és elegáns formatervében hasonlatosak. Mindkettőben 1.280×720 pixel felbontású, 18,5 mm-es LCD képmodulátorok állítják elő a képet, a 165 Wattos UHP lámpából 1.300 lumen fényerőt produkálnak, és a gyártó saját „All Range Crisp Focus (ARC-F)” rövid-fókusztávolságú, 1,6-szeres nagyításátfogású lencséivel rendelkeznek, mely 2,3 méterről már 203 centis (80”) átlójú képet képes megvetíteni. Alacsony lámpateljesítményű üzemmódban a két vetítő hűtése 20dB zajjal jár.

Az AW sorozatú vetítők természetesen HD-ready-nek minősülnek, és ehhez a kompozit és S-Video bemeneteken kívül rendelkeznek a nagyfelbontású videojeleket fogadó komponens (YUV) és HDMI bemenetekkel is, melyek közül az utóbbi a 720p, 1080i mellett a másodpercenként 24 kockás 1080/24p videoformátumot is képes fogadni. Ez azt jelenteni, hogy a Blu-ray és HD DVD lemezeken alkalmazott képinformációt 720p-re leskálázva, de a filmkamerák által rögzített mozgások tökéletes visszaadásával képesek megjeleníteni ezek a vetítők. Ezeken kívül van RS232C vezérlőcsatlakozó és 12V-os indítójel kimenet is, a VPL-AW15 pedig analóg RGB PC (D-sub15) bemenettel is renelkezik.

VPL-AW10.JPG
A VPL-AW10 belépőmodell a gyártó automatikus „Advance Iris” dinamikus fényerőszabályzása révén 6.000:1 kontrasztarány elérésére képes. A VPL-AW15 viszont a hasonló funkciójú, de fejlettebb és különböző beállítási lehetőségeket biztosító „Advance Iris2” technológia, valamint a vele együttműködő és mély, pontos feketéket produkáló „High Contrast Plate” eszköz jóvoltából 12.000:1 dinamikus kontrasztot produkál.

VPL-AW15.jpg
Ezenfelül, a VPL-AW15 lencséje mozgatható („Lens Shift”) is, mellyel a vetített kép a vetítés tengelyétől függőlegesen és vízszintesen is kitéríthető, így rugalmasabban helyezhető el a vetítő, A korábbi Sony modellekben megtalálható „Real Color Processing” funkció is megtalálható a VPL-AW15-ben, mellyel ízlés szerint állíthatóak az egyes színek árnyalatai.

A két vetítő talán valamikor júniusban jelenik meg az üzletekben, a BRAVIA VPL-AW10 kb. 270.000 Ft-ba, a VPL-AW15 nagyjából 350.000 Ft-ba kerül majd.

Balra a DynaClear, jobbra a hagyományos  vetítővászonra vetített kép
Balra a DynaClear, jobbra a hagyományos vetítővászonra vetített kép


A megfelelő fényerejű vetítők mellett a Sony arra is gondolt, hogy a nem teljesen elsötétített, tehát nappal nem lefüggönyözött, este valamilyen szinten megvilágított nappaliban a megfelelő kontrasztú vetített képhez még kell valami más is. Egy vetítővászon, mely nem veri vissza a szórt irányokból érkező környezeti fényeket, így a vetített kép sötét részei sötétek maradhatnak, ugyanakkor megfelelő fényességű képet állít elő a vetítőből kilépő fényből. Ez a DynaClear vetítővászon, melynek különleges felületű anyaga ezt teszi, ahogy az a fenti kép baloldalán is látható (összehasonlításképpen a jobboldalon egy hagyományos vetítővászonra vetített képrészlet látható ugyanazon környezeti megvilágítás mellett). A 203 centis (80”) képátlójú, hordozható DynaClear vetítővászon áráról még nincs információ.

Kapcsolódó linkek:

Sony: a 2007-es HDD/DVD felvevők
Sony: BRAVIA D3000-es LCD TV-k 100Hz-es képfrissítéssel
Sony: új 3LCD vetítő BRAVIA VPL-AW15 típusjellel
Sony: új P és megújult S és V sorozatú LCD TV-k
Sony KDS-55A2000: hatalmas kép, finom felbontással

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .