HP technológia a digitális vetítők felbontásának növelésére

1. Oldal

A HP által kifejlesztett, „wobulation” névre keresztelt technológia a projektor árának növekedése nélkül ígéri megkétszerezni a digitálisan vetített képek felbontását.
hp_logo.gifA HP fejlesztői szerint a „wobulation”-t (mely az angol wobble szóból származik, aminek jelentése többek között a remegtetés) a DLP technológiával kombinálva a képmodulátor pixelszámának növelése nélkül, annak élességét fenntartva duplázza meg a vetített digitális kép felbontását. A módszer eredményeként jobb felbontás érhető el kedvezőbb áron.

Illusztráció
Illusztráció

A jelenlegi digitális vetítőkben a képfelbontás növeléséhez a képmodulátor pixelszámának növelésére van szükség. Ez jelentősen növeli a képmodulátor bonyolultságát és költségét, és – mivel ez a legdrágább alkatrész a vetítőkben – annak árát is. A „wobulation” (talán használhatnánk rá magyarul az „elkenés” szót) technológia a digitálisan vetített kép felbontás-növelésének gazdaságos módszere, mert nincs szükség a képmodulátor cseréjére.

A „wobulation” technológia a képadatokból alképeket (sub-frames) állít elő, miközben egy optikai képeltoló mechanizmus nem egészszámú pixelnyivel eltolva vetít ki minden egyes alképet. Az alképek olyan gyors egymásutánban kerülnek kivetítésre, hogy az emberi szem egyidejűleg egymásra vetítve érzékeli azokat. A fejlesztők állítása szerint az eredményül kapott képről eltűnik a pixelezettség (a „csirkeháló”), és lényegesen nagyobb lesz a felbontás egy szokványos hasonló digitális projektor képével összevetve.

A felbontás növelésének eme technológiája alkalmazható elölről (front) és hátulról történő vetítésnél egyaránt és független a képmodulálási technológiától. A HP 2005-re tervezi a „wobulation” technológiára alapuló front projektorok és hátulról vetítős képernyők megjelenését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .