IFA 2021: újra a megszokott formában rendeznék meg a kiállítást

A berlini IFA 2021 kiállítás a normalitás felé tett lépésként idén szeretne visszatérni „személyes” gyökereihez a tavalyi jórészt digitálisra korlátozott esemény után.


A koronavírus-járvány miatt világszerte törölni kellett a fizikailag látogatható kiállításokat, termékbemutatókat és fesztiválokat. A legtöbb fogyasztói technológiai és elektronikai rendezvény is vagy erre a sorsra jutott, vagy tisztán digitálisan került megrendezésre a nagyközönség számára. Személyes élményeket nem nyújtó módon teljesen online zajlott például az év eleji CES 2021 is, melyen a cégek egy speciális webes esemény keretében mutatták be idei új termékeiket. Így azonban ezekről csak a gyártók meglehetősen általános információ érhettek el az érdeklődőkhöz, és elmaradtak még a független ítészek első benyomást keltő képei és videói is.

IFA

Az IFA 2020 is csak digitálisan volt elérhető a széles nyilvánosság számára, mert csak néhányszáz akkreditált szakmabeli kereskedő és újságíró látogathatta meg a távolságtartási szabályok betartásával a kiállítási termeket, melyek közül sok egyszerűen üres volt. A körülmények ellenére a rendezők sikeresnek tekintették a 2020-as eseményt, noha érthetően jelentősen csökkent a látogatók és a kiállítók száma is. Neves cégek sora, mint a Samsung és a Philips mondták le részvételüket alkalmazottaik védelmére hivatkozva, de minden bizonnyal azért is, mert az „IFA Lite” egyszerűen nem érte meg a fáradságot (és a kockázatot). Az újságírók persze élvezték a digitális elérés előnyeit, de hiányolták a gyakorlati, személyes tapasztalatokat és a készülékek kipróbálásnak lehetőségét.

Most viszont az IFA 2021 kiállítás honlapján az áll: „Találkozunk a leginspirálóbb globális technológiai eseményen” szeptember 3–7 között, jelezve, hogy élő formában térne vissza a show szokásos berlini otthonába. Vagyis a tavalyi remélhetőleg csak egyszeri alkalom volt, és az ősz első hetében már a korábbiakhoz hasonló módon lesz ismét megrendezhető a kiállítás. Mindenki azt reméli, hogy a koronavírus-járvány a korlátozásokkal és az oltásokkal történő visszaszorítása eredményes lesz, de még az is beleférne, hogy a magánlátogatók csak korlátozott számban vehetnének részt a rendezvényen.

Az előzetes visszajelzés pozitívak. Már számos, különösen a háztartási berendezések terén érdekelt kiállító fejezte ki támogatását. Jens Heithecker, az IFA ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: „Eláraszt minket a partnereink rendkívül erős elkötelezettsége.”. A legnagyobb globális elektronikai márkák, mint a Samsung, az LG vagy a Philips azonban figyelik a fejleményeket, mielőtt elköteleznék magukat a fizikai eseményen való részvétel mellet.

Számos más szakkiállítás is a normális helyzet helyreállására várva változtatott eddigi szokásos éves rendezvénytervein. Az Integrated Systems Europe (ISE) megrendezése februárról június 1-4-re tevődött át, a 2021-es Munch High End Show pedig májusról szeptemberre. Az idei Bristol Hi-Fi Show-t viszont teljesen lemondták.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .