Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

1. Oldal

Napjainkban úgy tűnik a műsorszolgáltatási és a képmegjelenítési technológia világában minden a képfelbontásról szól, s a „Full HD” után a 4K (3.840×2.160 pixel) után itt a 8K (7.680×4.320 pixel) „Super Hi-Vision (SHV)” formátum.
A japán műsorszóró társaság, az NHK által kifejlesztett 8K felbontású Super Hi-Vision (SHV) prototípus rendszer tehát 32 megapixel megjelenítését teszi lehetővé, ami 16-szor több képrészletet jelent, mint amire bármely más ma kapható képmegjelenítő képes.

4ktv.jpg
A CommunicAsia épületében berendezett demonstrációs mozi két, együttesen 8.000 lumen fényerejű LCOS vetítőből és egy 6,6 x 3,7 méteres, azaz 7,6 méter (300 inch) képátlójú vetítővászonból állt össze. A mozi hangja sem kevésbé lenyűgöző, mivel az egy háromszintes, 22.2 csatornás hangrendszerből szólal meg. Ez úgy épül fel, hogy a két mélyfrekvenciás effektcsatorna (LFE) mellett van három hangsugárzó a vászon alsó széle alatt, tíz hangsugárzó a vászon, azaz a kép szintjén és kilenc fölülről megszólaló hangforrás – az utóbbi 19 hangsugárzóból jó néhány az oldalról, hátulról és fölülről érkező körülölelő hangteret alkotó surround hangokat szólaltatja meg.

A briliáns képtisztaság reprodukálása érdekében a japán műsorszóró alkalmas 8K stúdiókamerát, merevlemezes felvevőt és nagy sávszélességű optikai IP hálózati átviteli rendszert is kifejlesztett.

Aki Japánban járva nem akarja elmulasztani a kivételes élményt, az ellátogathat a Kyushu Nemzeti Múzeumba is, ahol a Theater 4000 egy ugyancsak 7,6 méteres képméretű vetítővászonnal van felszerelve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .