ITU nyílt szabvány magával ragadó TV hanghoz

1. Oldal

Az UHDTV szabványt is definiáló Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) egy új nyílt „immersive sound”, azaz magával ragadó hang elnevezésű szabványra tett ajánlást, ami akár objektumalapú audiót használva változtatja meg a hallgatás élményét.


A globális műszaki szabványokat kidolgozó Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) készítette el az Ultra HD TV (ITU-R Recommendation BT.2020) szabványajánlást, és ugyanezt egy „immersive sound”, azaz magával ragadó hang elnevezésű szabvánnyal a hangot tekintve is meg akarja tenni.

Az „ITU-R BS.2088-0” szabványajánlás arra irányul, hogy sokkal jobb hangminőséget lehessen a tévéműsorokkal továbbítani. A cél egy fájl létrehozása, ami metaadatokat, és objektum-, csatorna- és jelenetalapú audiót tartalmazhat bármely kombinációban. A cél megvalósítására az ITU egy új BW64 elnevezésű fájlformátumot fejlesztett ki.

Dolby Atmos hangrendszer
Dolby Atmos hangrendszer


Az ITU szerint, az új nyílt szabvány „egy az igazi élethez közelebbi hangélményt hoz létre”. A több hangsugárzóval és fejlett algoritmussal a szoba hangterében úgynevezett „hangobjektumokat” létrehozó és mozgató, azaz objektumalapú Dolby Atmos és DTS:X formátumok nem szabad felhasználásúak. A Blu-ray lemezeken ezeket találjuk a Blu-ray Disc Association (BDA) döntése szerint, az ITU viszont más műsorterjesztési csatornákhoz akarja megalkotni az audioszabványt.

A formátum egyik lehetősége, hogy a nézők beállíthatják a „magával ragadó hang szintjét”, például a dialógusok hangerejének beállításával.

Az ITU úgy véli, hogy az Ultra HD és a magával ragadó hang „új szintre emeli majd a televíziózás élményét”. A BS.2088-0 technikai részletei itt olvashatóak.

Kapcsolódó linkek:

Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .