Jön az Avatar és a Titanic magas képsebességgel

Az Avatar és a Titanic hamarosan magas képsebességgel (HFR) lesz látható a mozivásznakon a filmes látványt megőrző TrueCut Motion nevű speciális technika révén.


A magas képsebesség – az angol High Frame Rate rövidítésével HFR – a mozifilmek esetében még nem bizonyult átütő sikernek, pedig vannak filmes szaktekintélyek, akik szerint ez a mozi jövője.

James Cameron produkciós cége a Lightstorm Entertainment a Pixelworks TrueCut Motion platformjával „több mozi” 4K felbontású, HDR és a HFR átdolgozását végzi, köztük a rendező két klasszikus filmjét is.

Avatar-Titanic-TrueCut Motion

A Pixelworks sajtóközleménye idézi a rendezőt: „Az Avatar és a Titanic (filmeket) minden szempontból jobban kinézően hozzuk vissza a nagyvászonra. Mindkét filmet 4K-ban fogjuk bemutatni, nagy dinamikatartományú látványvilággal, és a Pixelworks TrueCut Motion platformjával dolgozva újramasztereljük a filmeket magas képsebességgel, az eredeti filmes megjelenést megőrizve.”

A további technikai részleteket nem tartalmaz a közlemény, így nem tudni, hogy Cameron átdolgozott filmjeinek másodpercenként 48, 60 vagy még magasabb esetleg 120 képkocka lesz-e a másodpercenkénti  képsebességre.

A magasabb képsebesség indoka lehet, hogy a magasabb képfényességű HDR tartalmakon a nézők annál jobban láthatják a képremegést, szakadozást, minél alacsonyabb a képsebesség. A gyors kameramozgás okozta képszakadozás magas képfényességnél uralkodóvá és zavaróvá válhat.

A Pixelworks TrueCut Motion platformja a problémát úgy igyekszik megoldani, hogy a másodpercenként 24 képkockánál nagyobb képsebességgel dolgozó filmkészítőknek módjában áll az utómunkálatok során jelenetről-jelenetre beállítani a képszakadozást, az elmosódást és a képsebesség megjelenését, hogy megőrizzék a filmszerű megjelenést és elkerüljék a szappanopera hatást.

A közlemény szerint: „A TrueCut Motion technológia a filmkészítők számára a mozis mozgásmegjelenés minden eddigin túlmutató vizuális palettáját kínálja. Míg a mozgóképek óriási fejlődésen mentek keresztül a képi teljesítmény terén a nagyobb felbontással, a szélesebb dinamikatartománnyal és a több színnel, a mozgás megjelenítése közel száz éve változatlan. A TrueCut Motion technológia lehetővé teszi a filmesek számára, hogy az utómunkálatok során felvételről-felvételre szabályozzák a mozgást bármely forrás-képsebességgel. A TrueCut Motion platform ezután gondoskodik róla, hogy ezek a kreatív választások következetesen megjelenjenek minden képernyőn, legyen az akár a moziban vagy otthon.”

A Pixelworks reméli, hogy több filmkészítő kívánja majd kihasználni a HFR technológia előnyeit, miután látták az újramaszterelt filmváltozatokat.

Richard Miller, a Pixelworks TrueCut vezérigazgatója szerint: „A Lightstorm ismét kiterjeszti a moziélmény határait, és örömmel tölt el bennünket, hogy részesei lehetünk ennek. Az Avatar és a Titanic ezen átdolgozott változatainak élménye után úgy gondoljuk, hogy egyre több filmes érdeklődik majd, hogy kihasználja a TrueCut Motion technológiával végzett mozgáskorrekció előnyeit.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .