Jönnek az úgymond vezeték-nélküli high-end hangsugárzók

1. Oldal

A CES 2012 alkalmából mutatta be a Dynaudio Xeo aktív hangsugárzóit, amelyek szabadon helyezhetőek el a lakásban és rádióhullámokon kapják a CD minőségű audiojelet egy a különböző hangforrásokat fogadó kis adótól.

A Dynaudio a „világ első vezeték-nélküli high-end hangsugárzóiként” emlegeti a Xeo 3 és Xeo 5 típusjelű modelleket, amelyeket a gyártó szerint az hívott életre, hogy a fogyasztók szeretnék a lehető legegyszerűbben és a legjobb minőségben megszólaltatni különböző zenei forráskészülékeiket „hangszórókábelek, erősítők, D/A konverterek valamint szoftver, felcsatlakozás és IP címek nélkül”.

Dynaudio Xeo_Xeo5_Xeo3.jpg
Az Xeo 3 polcra helyezhető és az Xeo 5 padlón álló hangsugárzók alapvetően a gyártó stúdiókban is használatos aktív lehallgató monitorainak technológiáit alkalmazzák. A Dynaudio precíziós bevonatú 27 mm-es puha dóm nagyfrekvenciás „csipogóit” és 14,5 centis MSP (magnéziumszilikát polimer) membránú közép/mélyfrekvenciás hangszóróit építik beléjük. Az említett elektroakusztikus átalakítókat egy-egy 50W (azaz 2x50W) teljesítményű digitális végerősítő hajt meg.

Dynaudio Xeo_ado.jpg
A két hangsugárzó a Xeo Transmitter adóegység jeleit veszi, amihez a zenei forráskészülékek csatlakoztathatóak. Ennek az adónak van optikai digitális, USB, sztereo analóg és 3,5mm mini Jack bemenete, amikkel egy sor forrás jeleit fogadhatja. Az adó akár három pár hangsugárzót is képes jellel kiszolgálni, vagyis a három helyiségben elhelyezett hangsugárzókon a saját távirányítójukkal választható ki a megszólaltatni kívánt hang és annak hangereje. A kis adóegység tápellátása USB csatlakozóról is lehetséges, és akár 24bit/48kHz-es fájlok lejátszását is támogatja. Az adó és a hangsugárzók között 2,4GHz-en jön létre az A-B kapcsolat, aminek 50 méter a hatótávolsága. A kétcsatornás audió 16bit/48kHz-es CD felbontással kerül továbbításra.

Az Xeo Transmitter 250 euró (kb. 76.000 Ft), az Xeo 3 1300 euró/pár (kb. 397.000 Ft), az Xeo 5 2700 euró/pár (kb. 824.000 Ft) árakon márciustól lesz kapható. A nem éppen alacsony árak mellett van még egy apró, de kiküszöbölhetetlen probléma a hangsugárzókkal, nevezetesen hogy azok valójában nem teljesen vezeték-nélküliek, ugyanis hálózati táplálásukhoz szükség van egy tápkábel csatlakoztatására.

Kapcsolódó linkek:

Hangsugárzók lézerrel láthatóvá tett hanghullámai
Genelec: jönnek az új 4000-es sorozatú hangsugárzók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .