JVC DLA-HX1 a három chipes törpeóriás

Küllem, üzembe helyzés

Küllem

Egyet mindenképp leszögezhetünk a JVC DLA-HX1-ről: nem a külseje alapján fognak beleszeretni a vásárlók. Annyira kommersz és annyira „projektoros”, hogy az ember nem akad meg a csodálásában, hanem csak arra vár, hogy bekapcsolhassa. Persze praktikus rajta minden, a fekete szín, a csatlakozók elhelyezése, az optika kezelése. Sőt a praktikát olyan szintig fokozták, hogy egy hordozó fület is kapott a gép, holott aki ilyet vesz otthonra, annak illene az első körben felszerelni a plafonra. Valószínű az DLA-SX21-esből maradt ez így.

dla_hx1_600.jpg

Amin talán változtathattak volna, az a szellőztetés. Az DLA-SX21-nél nem volt cél az alacsony zajszint, de egy házi-mozi vetítőnél igenis lényeges. Hátul szív és a lencseoldalon fúj, de sajnos kissé hangosabban, mint ahogy elkényeztetett fülünk azt megszokta.

Az optika kellemesen nagy méretű, ami bizalomra ad okot. A jó minőségű kép egyik záloga ez. A zoom és a fókuszállítás kézzel történik, egy a lencse mögött elhelyezett fedőlapi nyíláson keresztül.

Üzembe helyezés

Időzzünk el kicsit a csatlakozópanelen (eközben szakértők elégedett bólogatása megengedett). Az 5 db BNC már eleve kivált egy csomó érzelmet, hiszen ilyet csak professzionális berendezéseken látunk. A legkülönfélébb típusú és mindenkor a legjobb minőséget ez a kapcsolat biztosítja. Ha csak hármat használunk fel belőle akkor lehet komponens videó (Y, Pb/Cb, Pr/Cr), négy esetén RGB-S számítógépes jel, ahol a vízszintes és függőleges szinkronjelek összevonva, vagy RGB-HV, ahol szeparálva érkeznek. Ezzel a felülettel elérhető, hogy megfelelő kábel alkalmazásával sokkal messzebb lehessen a jelet vezetni, mint hagyományos VGA kábelen. Persze ilyen csatlakozó is akad, ez már hagyomány. Aztán a felső sort egy DVI-D csati zárja. Akik szeretnének átlépni a digitális/analóg átalakításokon és élvezni ennek minden minőségi előnyét – a HDCP másolásvédelmi dekódolás révén persze a video jelre vonbatkozóan is – azok örülhetnek hiszen ez a jelbemenet erre szolgál.

DLA-HX1_back.jpg

Folytassuk az alsó sorral. Kompozit és S-video aljzatokkal találkozunk, bár gyanúnk, hogy aki ennyi pénzt kifizet a vetítőért, az nem ezeken keresztül fogja a képforrást csatlakoztatni.

A fenti csatlakozókon keresztül a jelkompatibilitás szinte teljes (480p, 720p, 1080i, 1080/24Fps-30Fps, 1035i, NTSC, PAL, SECAM, NTSC4.43, VGA, SVGA, XGA, WXGA+, SXGA/SXGA+).

Folytatásként vezérlő-portokat láthatunk, két RS-232-es aljzat formájában, melyekből az egyik be- a másik kimenet. Fűzni lehet tehát több vetítőt, bár nyilván erre ritkán kerül sor. A vezérlő-porton minden alapfunkció irányítható, ha központosított, vezérelt otthoni moziról van szó (AMX, Crestron, stb.), de számítógépre kötve a vetítő beállításai is bővített formában állnak rendelkezésünkre.

A sornak nincs vége. Jön egy kis-jack a kábeles távirányító kapcsolatnak (ha esetleg nem lát rá az infra a készülékre, akkor se essünk kétségbe), majd egy ugyanilyen hang bemenet (végszükségre) és egy 12V-os vezérlőkimenet. Ez utóbbi egy un. képernyőtrigger, ami arra szolgál, hogy projektor ki- és bekapcsolásnál kiküld egy jelet a motoros vászonnak vagy függönynek, ami ennek megfelelően végzi a dolgát.

Csatlakozzunk hát kedvünkre, van miből válogatni!
Kapcsoljuk is be a masinát. A fényről egy 250W-os NSH izzó gondoskodik, ami 1000 ANSI Lumen fényerőre képes. Az izzó nagyjából 2000 óra élettartamra van ítélve, ára kb. 150 ezer forint körül mozog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .