JVC DLA-HX1 a három chipes törpeóriás

Küllem, üzembe helyzés

Küllem

Egyet mindenképp leszögezhetünk a JVC DLA-HX1-ről: nem a külseje alapján fognak beleszeretni a vásárlók. Annyira kommersz és annyira „projektoros”, hogy az ember nem akad meg a csodálásában, hanem csak arra vár, hogy bekapcsolhassa. Persze praktikus rajta minden, a fekete szín, a csatlakozók elhelyezése, az optika kezelése. Sőt a praktikát olyan szintig fokozták, hogy egy hordozó fület is kapott a gép, holott aki ilyet vesz otthonra, annak illene az első körben felszerelni a plafonra. Valószínű az DLA-SX21-esből maradt ez így.

dla_hx1_600.jpg

Amin talán változtathattak volna, az a szellőztetés. Az DLA-SX21-nél nem volt cél az alacsony zajszint, de egy házi-mozi vetítőnél igenis lényeges. Hátul szív és a lencseoldalon fúj, de sajnos kissé hangosabban, mint ahogy elkényeztetett fülünk azt megszokta.

Az optika kellemesen nagy méretű, ami bizalomra ad okot. A jó minőségű kép egyik záloga ez. A zoom és a fókuszállítás kézzel történik, egy a lencse mögött elhelyezett fedőlapi nyíláson keresztül.

Üzembe helyezés

Időzzünk el kicsit a csatlakozópanelen (eközben szakértők elégedett bólogatása megengedett). Az 5 db BNC már eleve kivált egy csomó érzelmet, hiszen ilyet csak professzionális berendezéseken látunk. A legkülönfélébb típusú és mindenkor a legjobb minőséget ez a kapcsolat biztosítja. Ha csak hármat használunk fel belőle akkor lehet komponens videó (Y, Pb/Cb, Pr/Cr), négy esetén RGB-S számítógépes jel, ahol a vízszintes és függőleges szinkronjelek összevonva, vagy RGB-HV, ahol szeparálva érkeznek. Ezzel a felülettel elérhető, hogy megfelelő kábel alkalmazásával sokkal messzebb lehessen a jelet vezetni, mint hagyományos VGA kábelen. Persze ilyen csatlakozó is akad, ez már hagyomány. Aztán a felső sort egy DVI-D csati zárja. Akik szeretnének átlépni a digitális/analóg átalakításokon és élvezni ennek minden minőségi előnyét – a HDCP másolásvédelmi dekódolás révén persze a video jelre vonbatkozóan is – azok örülhetnek hiszen ez a jelbemenet erre szolgál.

DLA-HX1_back.jpg

Folytassuk az alsó sorral. Kompozit és S-video aljzatokkal találkozunk, bár gyanúnk, hogy aki ennyi pénzt kifizet a vetítőért, az nem ezeken keresztül fogja a képforrást csatlakoztatni.

A fenti csatlakozókon keresztül a jelkompatibilitás szinte teljes (480p, 720p, 1080i, 1080/24Fps-30Fps, 1035i, NTSC, PAL, SECAM, NTSC4.43, VGA, SVGA, XGA, WXGA+, SXGA/SXGA+).

Folytatásként vezérlő-portokat láthatunk, két RS-232-es aljzat formájában, melyekből az egyik be- a másik kimenet. Fűzni lehet tehát több vetítőt, bár nyilván erre ritkán kerül sor. A vezérlő-porton minden alapfunkció irányítható, ha központosított, vezérelt otthoni moziról van szó (AMX, Crestron, stb.), de számítógépre kötve a vetítő beállításai is bővített formában állnak rendelkezésünkre.

A sornak nincs vége. Jön egy kis-jack a kábeles távirányító kapcsolatnak (ha esetleg nem lát rá az infra a készülékre, akkor se essünk kétségbe), majd egy ugyanilyen hang bemenet (végszükségre) és egy 12V-os vezérlőkimenet. Ez utóbbi egy un. képernyőtrigger, ami arra szolgál, hogy projektor ki- és bekapcsolásnál kiküld egy jelet a motoros vászonnak vagy függönynek, ami ennek megfelelően végzi a dolgát.

Csatlakozzunk hát kedvünkre, van miből válogatni!
Kapcsoljuk is be a masinát. A fényről egy 250W-os NSH izzó gondoskodik, ami 1000 ANSI Lumen fényerőre képes. Az izzó nagyjából 2000 óra élettartamra van ítélve, ára kb. 150 ezer forint körül mozog.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .