Panamorph lencse megfizethető áron

1. Oldal

A Visual Systems Research, Inc. az úgynevezett anamorfikus lencsék vezető gyártója már a hétköznapi házi-mozi felhasználók számára is készít a szélesvásznú képtartalmat vetítő rendszerek feljavítását szolgáló lencsét.
panamorph_400x800.jpgAz egylencsés digitális projektorok optikája elé építhető Panamorph lencse nem tesz mást, mint a vetítőből kilépő fénysugár alkotta képet függőlegesen összenyomja. Ezzel a megoldással kihasználható az eredetileg 4:3 vagy 16:9 képaránynak megfelelő képmoduláló elem teljes felülete a 16:9 vagy 2,35:1 képarányú szélesvásznú kép megjelenítésére. Ha a vetítő a képet anamorfikusan torzítva (függőlegesen megnyújtva) állítja elő, akkor 33%-al több pixelt használ, mintha a szélesvásznú megjelenítésnél szokásos módon egyszerűen csak a képmodulátor középső részét használná.

Lássunk egy példát a lencse működésére! Tegyük fel, hogy vetítőnk 16:9 képarányú képmodulátora 1280 x 720 pixel felbontású. Egy „Cinemascope” szélesvásznú DVD film 2,35:1 képarányával ebből a felbontásból csak a középső 1280 x 545 pixelt használná ki aktívan, a „chip” alsó és felső harmadát (ez kb. a teljes pixelszám 32%-a) nem. Ezt mutatja a mellékelt ábra legfelsőbb képe.

A DVD lejátszó vagy a projektor képskálázója segítségével a képet anamorfikussá téve (torzítva) a képmodulátor teljes felülete, az összes pixel munkára fogható. Ezt mutatja az ábra középső képe.

Az eltorzított képet az anamorfikus lencse korrigálja vissza a helyes képarányra létrehozva az ily módon több pixel alkotta képet. Ezt mutatja az ábra legalsó képe.

A több pixel nagyobb felbontást, telítettebb színeket, minden szempontból jobb képminőséget és nagyobb (kb. plusz 20%) fényerőt eredményez, ráadásul a kép alatt és felett nem a „haszontalan” pixelekről származó szürke szegély marad, hanem a teljesen megvilágítatlan, ideális esetben teljesen fekete felület.

Az új Panamorph modell a PSO-U15 hozzávetőleg 700 USD (kb. 150.000 Ft) árával már nem tűnik megfizethetetlennek különösen, ha egy tízszer többe kerülő vetítő képét tudjuk vele még briliánsabbá tenni. A kimagasló teljesítményű optika egy könnyű, minőségi műanyagházban kap helyet, melyet egy univerzális tartóval lehet a vetítő elé rögzíteni (a képen csak egy hasonló megoldás látható). Egy opcionális sínrendszer segítségével a lencse a projektor fénysugarából ki/be mozgatható, így a vetítő eredeti képarányú képe is élvezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .