JVC: Japánban már kapható a DLA-HD100

1. Oldal

A DLA-HD1 prémium változatának szánt új teljes HD felbontású házi-mozi vetítő a DLA-HD100 megnövelt kontrasztaránya és színtartománya révén még élénkebb nagyfelbontású képmegjelenítést tesz lehetővé.
A jelenleg rekord 30.000:1 natív kontrasztarányú JVC DLA-HD100 az IFA-n már látható volt, és mostantól Japánban meg is kapható 840.000 jenért (kb. 1.320.000 Ft). A korábbi csúcstartó DLA-HD13280 15.000:1 natív – fényszabályzó írisz nélkül elért – kontrasztarányát kétszer fölülmúló prémiumvetítővel bővül tehát a „True Black ILA” projektorok termékválasztéka.

DLA-HD100_600px.jpg
A DLA-HD100 minden eddiginél mélyebb feketéjét két továbbtökéletesített alkatrészének köszönheti. Ezek egyike a 18 mm átlójú, teljes HD felbontású D-ILA (LCOS) képmodulátor, melyből három van a vetítőben. Az eszköz felületéről még kevesebb visszavert fény szóródik nem kívánt irányokba. A JVC-nek a pixelrések csökkentésével, jobb folyadékkristály és más innovatív technológiák alkalmazásával sikerült a fényvisszaverődés rendezettségét tovább javítania, így a képmodulátor önmagában 40.000:1 kontrasztarányt ér el. A másik fontos alkatrész a továbbfejlesztett huzalrács polarizátor egység, mely jelentősen javítja a fénypolarizáció precizitását, s ez segít megakadályozni, hogy a fekete képrészleteknél nem kívánt fény szivárogjon a vetítő lencséjébe.

Az új vetítőben a színszűrőket is áttervezték, hogy azok tisztább vörös, kék és zöld alapszíneket állítsanak elő a 200W-os UHP lámpa fényéből, és szélesítsék a vörös színteret. Az SMPTE HDTV szabványt 170%-al fölülmúló színtartománynak köszönhetően a DLA-HD100 még valósabb színeket tud vetíteni különösen vöröseket tartalmazó képeknél.

DLA-HD100_gamma.jpg
A DLA-HD100 újdonsága a finoman beállítható szürkeskála, mellyel akár a sötét, akár a világos képrészek részletei kiemelhetőek. A beállítás egy képernyőn megjelenő gamma görbe grafikonon követhető. A színreprodukció is ízlés szerint, az elsődleges RGB színek külön-külön kalibrálásával állítható egy képernyőmenüből.

Az új vetítő nagyátmérőjű, 16 elemből álló tiszta üveg lencserendszerét, mely kétszeres nagyításátfogást biztosít továbbra is a Fujinon Corporation gyártja. A lencse az összes pixel tökéletes fókuszálásával állítja elő a nagyfelbontású képet. Mind a nagyítás, mind a fókusz motorosan állítható. A DLA-HD100 elhelyezése is egyszerű a ±80%-os függőleges és ±34%-os vízszintes lencseeltolás révén.

DLA-HD100_csatik.jpg

A DLA-HD100 két 1.3-as verziójú HDMI csatlakozóval rendelkezik. Így az eddigieknél magasabb, 225 MHz-es sávszélesség minden előnyét kihasználva többek között a sokkal nagyobb színfelbontású (Deep Color) jelek fogadására is alkalmas a vetítő, s egy prémium modelltől elvárható módon természetesen a Blu-ray és HD DVD lemezek 1080p/24Hz-es videojel formátumát is képes megjeleníteni.


További újdonságként a DLA-HD100 alkalmas a 2,35:1 képarányú filmek úgynevezett anamorf vetítésére is. Az átlag vetítők az ilyen filmeket a kép alatt és felett megjelenő fekete csíkokkal határolt „letterbox” módban jelenítik meg, de így a 16:9-es képmodulátor pixeleinek egy része nincs kihasználva. A „V-Stretch” funkcióval a szélesvásznú képet függőlegesen széthúzva a D-ILA képmodulátor teljes felülete állítja elő a képet javítva annak fényerejét és élességét. A széthúzott képet aztán egy más gyártó anamorf lencséjével „összenyomva” áll elő a 2,35:1 kép – épp úgy, mint a mozikban.

A DLA-HD100-ban a Gennum Corporation VXP™ 10-bites videoprocesszora és jelfeldolgozó technológiái gondoskodnak a nagypontossággal skálázott, fogazott élektől mentes, zajszűrt progresszív frissítésű képről.

A hűtési rendszer ventillátorzaja mindössze 24dB, ami még a legcsendesebb házi-mozi szobában sem zavaró.

Kapcsolódó linkek:

IFA 2007 hírek: JVC házi-mozi vetítő natív 30.000:1 kontrasztaránnyal
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .