Egy újabb mindent-tudó médialejátszó

1. Oldal

Hogy a hagyományos DVD lejátszók miként alakulnak át egyre inkább hálózati PC-ve és egyben univerzális médialejátszóvá, arra Zensonic Corporation Z500 készülék mutat példát.
Az ausztráliai Zensonic Corporation Z500 típusjelzésű készülékét DVD lejátszónak tekinthetjük, de hogy mégis többről van szó azt a vezeték-nélküli hálózati kapcsolat és a külső merevlemez csatlakoztatás jelzi. A jövőre várhatóan 300 USD-ért (55.000 Ft.) forgalomba kerülő lejátszót tulajdonosa 54Mb/s sebességű 802.11g vezeték-nélküli vagy Gigabit Ethernet vezetékes hálózaton keresztül éppúgy „etetheti” műsorral, mint optikai lemezről (DVD-Video, egy vagy kétrétegű DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-R/RW) vagy USB 2.0 interfészhez csatlakozó merevlemezről (pl. Apple iPod) vagy flash kártyáról.
Zensonic_Z500.jpg
A lejátszó által kezelt fájlformátumok skálája is széles, mert a videó lejátszás során elboldogul a DVD mellett az MPEG-1, MPEG-2, QuickTime MPEG-4, MPEG-4, DivX XviD és Windows Video9 (HD is) formátumokkal is, zenét pedig hallgathatunk nagyfelbontású FLAC tömörítetlen komprimált fájlról éppúgy , mint OGG, AAC (ismertebben az Apple iTunes), MP3, Windows Media Audio9 (digitális jogvédett WMA9-et is), CD-Audio formátumról is. Nagyfelbontású fotóinkat JPEG, TIFF és RAW formátumból tehetjük láthatóvá. Mindennek tetejébe a lemezre írt médiafájlok szervezésének HighMAT szabványát is támogatja majd a Zensonic Corporation Z500.

A lejátszó Z-Drive szerver alkalmazási szoftvere nemcsak Windows, de Mac OS X és Linux alatt is futatható majd és persze felhasználója közvetlenül PC-jéről vagy Mac-jéről is vezérelheti azt, ha nem szereti meg a mellékelt háttér-világításos távirányítót.

A készülék motorja a Sigma Design EM8620L médiaprocesszor és a gyártó folyamatosan gondoskodik róla, hogy az Internetről automatikusan letöltődő szoftverfrissítésekkel, mindig a legtöbbet hozza ki ebből a hardverből.

A prototípus januárban a CES kiállításon lesz látható Las Vegas-ban.

Kapcsolódó linkek:
Két jövőbemutató hálózati multimédialejátszó
Jönnek a WMV9-et tudó DVD lejátszók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .