A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött

1. Oldal

mickey_mouse_200.jpgAlig több mint egy hét telt el azóta, hogy három jelentős hollywoodi filmstúdió nyilvánosságra hozta döntését, hogy a DVD-t követő, egymással háborúzó, nagyfelbontású formátumok közül a HD-DVD mögé állnak (Lásd „A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen” című hírünket) és máris itt a legújabb bejelentés. A Walt Disney Company (Disney) és otthoni videós divíziója a Buena Vista Home Entertainment (BVHE) a Blu-ray Disc formátum mellé állt. A cég a Blu-ray Disc Association (BDA) igazgatótanácsának tagjává válik, és együttműködésük részeként a megfelelő lejátszók megjelenésének időpontjára (nem kizárólagosan!) lemezeket jelentet meg ebben a formátumban.

Ezzel a lépéssel a leendő vásárlók igen széles klasszikus és új filmajánlathoz jutnak majd Blu-ray Disc nagyfelbontású formátumban a BVHE alá tartozó Walt Disney Home Entertainment, Hollywood Pictures Home Video, Touchstone Home Entertainment, Miramax Home Entertainment, Dimension Home Video és Disney DVD választékából.

A bejelentéssel Hollywood gyakorlatilag két egyforma részre szakad a nagyfelbontású formátumok háborúja kapcsán. A Paramount, az Universal és a Warner a HD-DVD oldalára áll, a Disney, a Sony és minden valószínűség szerint az MGM a Blu-ray Disc mögé sorakozik fel. Már csak egy fontos stúdió, a 20th Century Fox Home Entertainment nem kötelezte el magát, bár mindkét táborban képviselteti magát. Tagja ugyanis a BDA-nak és a DVD Forum-nak is.

A Disney-ről már régóta keringtek hírek, hogy a Blu-ray Disc áll hozzá közelebb, mert meggyőzőnek tartották annak nagyobb kapacitását, több fogadókészséget tapasztaltak a formátum interaktivitásával kapcsolatban, és jobban bíznak a szélesebb készülékgyártói háttérben.

A bejelentés mégis meglepő a Warner és a HD-DVD szövetség számára, mely abban bízott, hogy egy héttel ezelőtti kiállásuk a Toshiba/NEC fejlesztette szabvány mellett, kiüti a Sony formátumát és eldönti a háborút.

A BVHE elnöke Bob Chapek tagadta, hogy cége bármiféle fizetséget vagy más pénzügyi ösztönzést kapna a Blu-ray Disc melletti kiállás kapcsán, és visszautasított, hogy lépésük a formátumháború valószínűségét növeli: „Azt gondolom a formátumháború esélye ma kisebb, mint volt tegnap. Úgy vélem ez nagyobb ösztönzést ad a két oldalnak, hogy összeüljenek és kidolgozzanak egy egységes formátumot. Eddig a hardver és a szoftver között volt szakadás, de most, hogy a stúdiók közötti a szakadás, úgy gondolom több ok van arra, hogy összeüljünk, mint bármikor.”

Az, hogy egységessé tehető-e a két formátum erősen vitatott. A Blu-ray Disc és a HD-DVD lemezek vastagságban eltérnek egymástól és más az adatolvasás metódusa is. A potenciális szabadalmi díjak révén megszerezhető dollár milliárdokról pedig egyik oldal sem szívesen mondana le.

Kapcsolódó linkek:
A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen
Blu-ray hírek
HD-DVD hírek
Az MGM a Sony-é
A Blu-ray Disc is a Microsoft technológiája mögé állt
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját
A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját
A Blu-ray is nyit további partnerek felé
Nyomul a Blu-ray
DVD Forum döntések a HD-DVD-ről
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .