JVC: pontosított specifikációk az új D-ILA házi-mozi vetítőkről

1. Oldal

A JVC múlt héten megjelent hivatalos közleményében sok új információ mellett pontosította az IFA és CEDIA kiállításokon nemrég bemutatott új DLA-HD750 és DLA-HD350 teljes HD felbontású házi-mozi vetítői műszaki adatait.
Éppen egy hónapja adtunk hírt a JVC két új D-ILA házi-mozi vetítőjéről, de az akkor nyilvánosságra került adatok csak tájékoztató jellegűeknek bizonyultak. A gyártó most közzétette a végleges specifikációkat.

jvc_dla-hd750_350.jpg
Először az új vetítőkben váltották egyenesre az optikai egység szokványos, a fény útját egy tükörrel megtörő L-alakú szerkezeti felépítését, így csökkentve a fényveszteséget. Az új, a lámpától a lencséig egyenes felépítésnek és egy új nagyhatásfokú lámpának köszönhetően a DLA-HD750 900 lumen, a DLA-HD350 pedig 1000 lumen fényáram előállítására képes. Ráadásul a JVC saját D-ILA (LCOS) képmodulátorait a „Wire-grid” (huzalrács) polarizátoros optikai motorral kombinálva nagyon magas kontrasztarányt nyújtanak az új vetítők. Az újonnan fejlesztett lencsék fix (de változtatható) fényrekesznyílásával – ez segít a feketeszint mélységét csak csökkentő fényt a szükséges mennyiségre korlátozni – sikerült elérni az iparág legmagasabb natív (azaz dinamikus fényszabályzás nélküli) 50.000:1 kontrasztarányt a DLA-HD750-el, és 30.000:1-et a DLA-HD350 esetében.

A DLA-HD750 megkapja majd a THX tanúsítványát is, mely igazolja, hogy a vetítő megfelel azoknak a szigorú képminőségi (pontos színekre és fénysűrűségi szintekre vonatkozó), valamint videojel feldolgozási követelményeknek, amiket a THX meghatároz. A csúcsmodellben lesz egy „THX movie” üzemmód is, ami egy előre kalibrált képbeállítás filmek vetítéséhez.

jvc_dla-hd750_350_lencse.jpg
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a két vetítő lencséjét kikapcsolásra záródó takaróajtó védi a portól és más szennyeződéstől. Az újonnan fejlesztett nagyteljesítményű lencse maga kétszeres nagyításátfogású és motorizált. A teljes HD felbontású kép mindenegyes pixelének pontosan fókuszált vetítéséhez a nagyátmérőjű teljesen üveg lencserendszer 17 elemből áll, és kisszórású ED lencsét tartalmaz. A lehető legmélyebb fekete megjelenítése érdekében a lencse a DLA-HD750 esetében egy 16 lépésben (a DLA-HD350-nál 3 lépésben) szűkíthető fényrekesznyílást tartalmaz, mellyel a felhasználó maga állíthatja be a vetítő fényerejét. Mindemellett a lencse a kromatikus rendellenességeket és színátszivárgást is jelentősen csökkenti.

A két vetítő további műszaki megoldásainak részletei itt elolvashatóak.

A DLA-HD350 fényes zongorafekete vagy selymes fehér színekben novembertől lesz kapható, a gyöngyház-fekete DLA-HD750 várhatóan decemberben jelenik meg legalábbis Japánban. A pontos árak még nem ismertek, de a DLA-HD350 kb. 4000 euróba (kb. 970.000 Ft), a DLA-HD750 kb. 6000 euróba (kb. 1.450.000 Ft) kerül majd.

Kapcsolódó linkek:

JVC: két új D-ILA házi-mozi vetítő az IFA-n
JVC: rövidesen idehaza is kapható a DLA-HD100
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .