JVC: rövidesen idehaza is kapható a DLA-HD100

1. Oldal

A JVC DLA-HD1003848 prémium kategóriájú, teljes HD felbontású, natív 30.000:1 kontrasztarányú házi-mozi vetítő első példányai napokon belül megérkeznek a hazai forgalmazóhoz.
A tavaly ősszel az IFA-n már bemutatott JVC DLA-HD100 kiemelkedő 30.000:1 natív kontrasztarányú, teljes HD felbontású házi-mozi „True Black ILA” vetítőről a Japánban történt piaci megjelenés kapcsán már mindent megírtunk, de röviden érdemes összefoglalni mi mindent is tud.

DLA-HD100_kep.jpg
A DLA-HD1003848 által előállított kép minden eddiginél mélyebb feketéjét a továbbtökéletesített 18 mm átlójú, önmagában 40.000:1 kontrasztarány elérését lehetővé tevő, teljes HD felbontású D-ILA (LCOS) képmodulátoroknak és a továbbfejlesztett huzalrács polarizátor egységnek köszönheti. Az új vetítő áttervezett színszűrői tisztább vörös, kék és zöld alapszíneket állítanak elő és szélesík a vörös színteret, mely így az SMPTE HDTV szabványt 170%-al fölülmúló színtartomány előállítására képes. Újdonság az egyedileg, egy képernyőn megjelenő gamma görbe grafikonon beállítható szürkeskála, mellyel akár a sötét, akár a világos képrészek részletei kiemelhetőek. A színreprodukció is képernyőmenüből, az elsődleges RGB színek külön-külön kalibrálásával állítható be.

Az új vetítő Fujinon Corporation által gyártott nagyátmérőjű, 16 elemből álló tiszta üveg lencserendszere tökéletes fókuszálságú nagyfelbontású képet produkál kétszeres nagyításátfogással. A képnagyítás és a fókusz is motorosan állítható, és az elhelyezést ±80%-os függőleges és ±34%-os vízszintes lencseeltolás segíti.

DLA-HD100_csatik.jpg
A DLA-HD1003848 a komponens, kompozit (YUV illetve együtt RGB+Sync) videó és S-Video bemenetek mellett két 1.3-as verziójú HDMI csatlakozóval is rendelkezik, melíy utóbbiak a nagyobb színfelbontású (Deep Color) jeleket – és ahogy az elvárható – a 1080p/24Hz-es videojel formátumot is képesek fogadni.

A vetítő alkalmas a 2,35:1 képarányú filmek úgynevezett anamorf vetítésére is a „V-Stretch” funkcióval, mely a szélesvásznú képet függőlegesen széthúzva a D-ILA képmodulátor teljes felületén állítja elő a képet, javítva annak fényerejét és élességét. A széthúzott képet aztán egy más gyártó anamorf lencséjével „összenyomva” áll elő a 2,35:1 kép – épp úgy, mint a mozikban.

A DLA-HD1003848-ban a Gennum Corporation VXP™ 10-bites videoprocesszora és jelfeldolgozó technológiái gondoskodnak a nagypontossággal skálázott, fogazott élektől mentes, zajszűrt progresszív frissítésű képről.

A hűtési rendszer ventillátorzaja mindössze 24dB, ami még a legcsendesebb házi-mozi szobában sem zavaró.

Egyébként a DLA-HD13280 tavalyi elismerését követően idén a DLA-HD1003848 nyerte el az európai fotósmagazinok szervezete, a Technical Image Press Association (TIPA) „Legjobb professzionális fotó vetítő” címét.

A DLA-HD1003848 javasolt listaára az európai 7.500 eurós árat követve 1,8 millió Ft lesz idehaza.

Kapcsolódó linkek:

JVC: Japánban már kapható a DLA-HD100
IFA 2007 hírek: JVC házi-mozi vetítő natív 30.000:1 kontrasztaránnyal
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .