JVC: további HDR frissítés a natív 4K D-ILA vetítőkhöz (Frissítve)

Megjelent a firmware-frissítés a JVC 4K D-ILA vetítőihez, ami a Frame Adapt HDR funkción finomít, fokozva a nagy dinamikatartományú képélményt.


Frissítés:

A JVC bejelentette, hogy megjelent az a korábban ígért firmware-frissítés, ami tovább javítja 4K D-ILA házimozi projektorai dinamikus HDR funkcióját. Az új firmware verzió (3.5) már ingyen letölthető a DLA-NX9 (DLA-RS3000), DLA-NX7 (DLA-RS2000) és DLA-NX5 (DLA-RS1000) házimozi vetítőkhöz.

Nagyjából egy éve ugyancsak egy firmware-frissítéssel került bevezetésre a vetítők „Frame Adapt HDR” dinamikus árnyalati leképzési funkciója. Ez a HDR10 formátumú nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakat automatikusan állítja be, hogy optimális fényességű, színösszetételű és árnyalati részletezettségű legyen a vetített kép. A JVC Saját algoritmusát használva a „Frame Adapt HDR” valósidőben analizálja a különböző színtartalmú és fényességű HDR10 (vagy más, köztük a Dolby Vision) tartalmak csúcsfényességet, és beállítja a projektorral legoptimálisabban vetíthető kép dinamikatartományát. A funkció nemcsak a sötétebb jelenetek feketéit teszi mélyebbé a világos jelenetek csúcsfényességét pedig ragyogóbbá, de a videotartalom színtelítettségét, tónusait és színfényességét is elemzi és optimalizálja a színvesztés csökkentése érdekében. Vagyis a HDR kép optimális vetítéséhez szükséges beállításokat automatikusan felhasználói beavatkozás nélkül végzi le a projektor ezen funkciója.

Az aktuális frissítés a „Frame Adapt HDR” funkciót finomhangolja a bevezetésre kerülő „Theatre Optimizer” okosfunkcióval, ami a vetítési feltételeket és a projektor állapotát is számításba veszi. Az új funkció lehetővé teszi a vetítő menüjében a vetített kép méretének és a vetítővászon fénynyereségének (gain értékének) megadását, továbbá kalkulál a vetítő fényáramát meghatározó tényezőkkel, mevezetesen a lámpa állapotával és beállításával (a lámpa öregedésével csökkenő fényárammal) és a zoom lencse pozíciójával (a széles nagyításátfogású lencse kisebb képnagyítású „tele zoom” állásának következtében alacsonyabb fényárammal).

Továbbra is 18 bites szintű a gamma-feldolgozás a funkció alkalmazása során.

A firmware-frissítés felhasználói kérésekre újonnan hozzáadott beállításokat és jobb menükezelést is kínál. A korábbi három helyett öt lépésben állítható a „Frame Adapt HDR” fényesség és a bemeneti jeleknek megfelelően választható a képmód.

Megszűnnek a múltbéli bonyolult egyedi kézi beállítások is. Az újonnan hozzáadott funkciókkal könnyebben élvezhető a HDR kép az érintett JVC projektorokkal.

Firmware-frissítés összefoglaló:
 1. A Theater Optimizer okosfunkció, elemzi az egyes felhasználók használati környezetét, és optimális fényességgel jeleníti meg a HDR tartalmat*
 2. Új beállítások és menüfelépítés
  (1) A fényességszintek beállítása öt lépésre bővült a Frame Adapt HDR funkcióhoz (korábban három lépés volt).
  (2) Új Content Type (Tartalomtípus) menü, amely a használható Képmódot az egyes bemeneti jelek alapján jeleníti meg.
  Csak a bemeneti jelnek megfelelő képmód választható, megelőzve a gamma és a színskála össze nem egyezése miatti képtorzulást.
  (3) A tartalom színtartományára vonatkozó információi alapján az optimális színprofilra automatikusan átkapcsoló funkció.
  (4) Az egyes bemeneti jeleknek (SDR/3D/HDR10/HLG) megfelelő Auto Pic. Mode Select (Auto képmódválasztás) funkcióváltás hozzáadása.
  (5) Képmód a Panasonic DP-UB9000 Ultra HD Blu-ray lejátszójához.
  A hozzáadott képmód egyszerű és optimalizált kapcsolatot tesz lehetővé egyedi kézi beállítások nélkül.
  (6) Továbbfejlesztett JVC kalibráló szoftver

* A Theater Optimizer funkció csak „Frame Adapt HDR” képmódban működik.

Ide kattintva érhető el az új firmware letöltése előtt elfogadásra váró tudnivalókat tartalmazó weboldal. Az elfogadás (ACCEPT) gomb megnyomása után feltűnő oldal tartalmazza a frissítési útmutatót és onnan tölthető le a frissítést tartalmazó tömörített fájl.

2020. augusztus 13.:

Noha részletek egyelőre nem közölt a JVC, de azt megígérte, hogy a jövő hónapban megrendezésre kerülő virtuális CEDIA Expo kiállítás idején – amit a járványhelyzet miatt csak online tartanak meg szeptember 15-17, között – hivatalos leírást fog megosztani arról, hogy mit is takar a frissítés.

A JVC által közöltek szerint a DLA-NX9 (DLA-RS3000), DLA-NX7 (DLA-RS2000) és DLA-NX5 (DLA-RS1000) házimozi vetítőket érinti majd az ingyenes frissítés. Az új firmware kifejezetten a „Frame Adapt HDR” funkciót célozza, ami 2019 végén került bevezetésre az említett projektoroknál firmware-frissítéssel.

A „Frame Adapt HDR” funkció dinamikusan képkockánként igazítja a projektor árnyalati leképezését, ezáltal zavartalan látványélményt nyújtva, és a kép optimalizálásához szükségtelenné téve a manuális beállítást a legtöbb HDR tartalomhoz. A JVC 4K D-ILA projektorok tesztjei során a rendszer bebizonyította, hogy még a műsor metaadatain alapuló kiváló automatikus HDR árnyalati leképezést is új szintre emeli.

Egyelőre nincs tervezett időpontja az új firmware megjelenésének, de egy meg nem nevezett JVC illetékes szerint az még az év vége előtt, „remélhetőleg egy új modell bevezetésének tipikus ütemezésének megfelelően” megtörténik.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .