JVC: jön a 4K D-ILA házimozi vetítők HDR képét javító frissítés

A JVC novemberi firmware-frissítése az új 4K D-ILA házimozi vetítőkön a HDR10 tartalmak fényességét képkockánként elemző és azt optimálisan beállító „Frame Adapt HDR” funkcióval javítja azok megjelenítését.


A JVC firmware-frissítése a DLA-NX9 (DLA-RS3000), DLA-NX7 (DLA-RS2000) és DLA-NX5 (DLA-RS1000) házimozi vetítőket érinti.

A legkülönbözőbb források, például Ultra HD Blu-ray lemezek és streaming szolgáltatások kínálnak ma már HDR tartalmakat, melyek nagyon különbözőek a videotartalom fényességétől függően. Egyes tartalmakat fényesre, másokat sötétre állítanak be. Nem helyes képbeállítással a látott kép nem lesz a megfelelő.

A JVC mindezt felismerve már eddig is különféle megoldásokat kínált, hogy a projektorok jobb HDR képet vetíthessenek. Ilyen a „manuális gamma-beállítás” , amivel finoman állítható a fényesség, az „Auto Tone Mapping” (automatikus árnyalati leképzés) funkció, mely a tartalomban metaadatok formájában elhelyezett mastering információk (a képkockák legmagasabb átlagos fényessége, a MaxCLL és az egész műsorfolyam legfényesebb pixelfényessége, a MaxFALL) alapján automatikusan végzi a beállítást. Ide tartoznak a Panasonic DP-UB9000 UHD Blu-ray lejátszójával való együttműködéshez választható „Pana_PQ_HL” és „Pana_PQ_BL” színprofilok is.

Az új firmware „Frame Adapt HDR” funkciója a JVC eredeti algoritmusával instant módon elemzi a csúcsfényességet, ami a tartalom minden egyes jelenetében és képkockáján más és más. Ennek alapján automatikusan állítja be azt a dinamikatartományt, amely a legmegfelelőbb a projektorral történő vetítéshez. Ráadásul még az említett mastering információk nélküli tartalom is analizálható a bemeneti jel alapján, így bármely HDR10 tartalom optimális képminőséggel lesz vetíthető.

Az új firmware a Panamorph Paladin DCR anamorf lencsék használata esetén is támogatja a 16×9-es tartalmakat, mégpedig úgy, hogy a lencsét a helyén hagyva mind az ultraszéles, mind a 16×9-es tartalmak helyesen jeleníthetőek meg.

A további fejlesztések közé tartoznak az automatikus kalibrálás Spyder X szenzorral, és az új vetítővászon elő-beállítások.

A JVC a firmware-frissítés megjelenését októberre tervezte, de a kiadott sajtóközlemény szerint az novembertől lesz letölthető erről a weboldalról.

Az új „Frame Adapt HDR” funkció jellemzői:
1. Az emberi szem által látott valósághoz legközelebb álló képeket valósít meg.

A HDR10 tartalom minden egyes képkockájának maximális fényességét instant módon analizálja egy egyedi algoritmus, és a dinamikatartományt valós időben állítja az optimális képvetítés érdekében. Ugyanakkor a videoadatok színtelítettségét, árnyalatát és fényességét is elemzi, és optimális korrekciót végez, amely a színvesztést csökkenti.Ennek eredményeként még ugyanazon tartalom esetén is a sötétebb jelenetek feketéi mélyebbek, a világos jelenetek csúcsfényessége pedig magasabb lesz, színvesztés nélkül az emberi szem által látott valósághoz közeli képeket reprodukálva, ami nem könnyű hagyományos projektorok számára.

2. Kompatibilis bármilyen HDR10 tartalommal

A „Frame Adapt HDR” funkció a bemeneti HDR10 jel elemzése alapján végez beállításokat. Ezért nemcsak mastering információval rendelkező, hanem a nélküli tartalmakhoz is hatékony. Ennek eredményeként minden HDR10 tartalom a legnagyobb dinamikával és még sosem látott magas minőséggel élvezhető.

3. Egyenletes árnyalati lépcsők 18 bites szintű gamma pontossággal

A gammafeldolgozás, mely a múltban 12 bitnek megfelelő pontossággal zajlott, 18 bitesre javul, és az árnyalati átmenetek drámai javulásával jár. Ez csökkenti a fényes részek sávosodását és a sötét részek összeesését, pontos, egyenletes árnyalati lépcsőket reprodukálva, ami a HDR tartalom célja.

Egyéb a frissítésben lévő javítások

Új „screen to screen” beállítási funkció

16:9 mód támogatása a Panamorp által gyártott DCR szériájú anamorf lencsékhez

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .