JVC: új technológiák a CES 2007-en

1. Oldal

A CES 2007 kiállításon a JVC bemutatott néhány új terméket és technológiát, melyek a közeli vagy távolabbi jövőben megjelenhetnek a cég termékeiben.

Új HD-ILA hátulról vetítős TV technológiák

A JVC korábban már bemutatta azt a 279 centis (110 inch) képátlójú prototípus HVTV-t, melyben ugyanazt a HD-ILA technológiát alkalmazza, amit a jelenleg már a tengerentúlon kapható teljes HD készülékeiben is. Tehát ebben az óriásban is három 17,8 mm-es D-ILA (LCOS) képmodulátor állítja elő a képet, s mindehhez csupán 230 Watt teljesítményt használ fel. Hogy gyártják-e majd sorozatban ezt a készüléket, az még kérdéses.

HD-58S998_504px.JPG
Az viszont már biztos, hogy a HVTV-k eddig viszonylag nagy dobozmélységét sikerült jelentős mértékben csökkentenie a JVC-nek, s már idén kapható lesz az amerikai piacon, egy 147 centis (58 inch) és egy 165 centis (65 inch) képátlójú modell melyek mindössze 27,2 cm illetve 29,5 cm mélyek. A 1080p felbontású HD-ILA képmodulátoros készülékekben egy újonnan fejlesztett optikai egységet alkalmaznak, mely egy új konkáv (homorú) tükör és fénytörő lencse segítségével körülbelül 138 fokos vetítési szöget állít elő, ami kb. a másfélszerese a korábbi technológiával elértnek. Ez a széles vetítési szög hozzávetőleg 40%-al csökkenti a vetítési távolságot, s így vált lehetővé a készülék mélységének jelentős csökkentése. A konkáv tükör alkalmazásának további előnye, hogy ezt jobban el lehet helyezni a dobozban az optikai egységhez képest, kevesebb helyet igényel a képernyő alatt, s mivel a fénysugár már az előtt fókuszált, hogy elérné a vetítőfelületet, ezért kissugarú vetítőegységre van szükség, melynek belseje jobban árnyékolható a nem kívánt fényektől, s ez növeli a kontrasztot is. A kis profilmélység miatt az új JVC HVTV-k nem foglalnak el több helyet, mint egy asztali állványra helyezett plazma vagy LCD TV, sőt hátfaluk kialakítása révén akár falra is akaszthatóak.

Dolgozik a JVC a HVTV-iben a nagynyomású higanygőz lámpát felváltó LED megvilágításon, mely gyors bekapcsolást és rendkívül hosszú élettartamot nyújt majd. Az ugyancsak szélesebb színskála rugalmasabb színkezelést tesz lehetővé, s a legújabb drótrácsozatú optikai motorral és képmodulátorral D-ILA káprázatosan magas kontrasztarány érhető el.

A kiállításon egy Cinema Wide HD-ILA elnevezésű prototípus 2,35:1 arányú képet állít elő, mely a DVD-k és nagyfelbontású mozik teljesebb látványát nyújtja. A legtöbb szélesvásznú film 2,35:1 képarányú, míg a jelenlegi TV készülékek képernyője 16:9 (kb. 1,78:1) arányú. A JVC Cinema Wide HD-ILA a 2,35:1 képtartalmat alul-felül fekete csíkok nélkül állítja elő, de az a sajtójelentésből nem derül ki, hogy ezt ilyen képaránynak megfelelő képmodulátorral vagy a képet függőlegesen összenyomó (anamorfikus) optikai rendszerrel érik el.

Új LCD TV technológiák

A JVC tavaly már bemutatta 120Hz-es Clear Motion Drive technológiáját 720p-s készüléken. A cég azóta már alkalmazza a technológiát teljes (1080p) HD felbontású képernyőkön is. A Clear Motion Drive az NTSC rendszernek megfelelő 60Hz-es (már progresszív) képváltás megduplázásával és a mozgások interpolációs technikájával növeli az LCD képminőségét, javítva a felbontást, a mozgásmegjelenítést (csökkentve a képrészletek elmosódását) és a színeket. Az új készülékek úgynevezett „Motion Picture Response Time”-ja azaz mozgó kép válaszideje (ez egy új mérési mód a mozgáselmosódás meghatározására) 10,5ms, míg a korábbi LCD TV modellek esetén ez az érték nem lehetett 13,3ms-nál jobb. Az idei év második felétől már kaphatóak és összevethetőek lesznek ezek az új technológiájú készülékek az eddigi teljes HD felbontású LCD TV-kkel.

A kiállításon szerepel egy 94 centis (37 inch) LED háttér-világítású LCD modell is. A LED fényforrás előnye a hosszú élettartam, a tartósság, a gyors bekapcsolás és a stabil működés. A hagyományos hidegkatódos fényforrással összehasonlítva a LED élénkebb színek reprodukálását, gyorsabb válaszidőt kínál, különösen a Clear Motion Drive technológiával kombinálva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .